Користь від Трампа: нове вікно можливостей для України

Понеділок, 30 січня 2017, 16:07 — , Європейська правда
Фото Bloomberg

Нові ризики для України в час президентства Дональда Трампа – ця тема за останні місяці стала провідною як для вітчизняних, так і для іноземних політологів.

Тим цікавіше було почути, що нова реальність несе для України й нові можливості.

Про такі можливості говорили на 10-му Форумі "Європа – Україна", який відбувся у польському місті Ряшеві (польською – Жешув).

Це найбільший спеціалізований форум в ЄС, присвячений безпосередньо Україні, а тому обговорення на ньому можуть бути досить показовими. Звичайно, що ключовою темою нинішнього форуму стало місце України за нових умов, насамперед після перемоги Трампа у США.

От тільки висновки цих обговорень часто різняться залежно від того, чи ведуться вони на політичній панелі, чи на економічній.

З політичними оцінками все зрозуміло. "Новини, які надходять з Америки в останні дні, надзвичайно непокоять. Попри те, що надія на більш поміркований курс Трампа ще є, загальні очікування дуже невтішні", – заявила євродепутат Ребека Гармс.

Втім, подібні оцінки аж ніяк не є сюрпризом. Тим більше дивують очікування економічної панелі. Там обережно визнають, що

суперечлива зовнішня політика Трампа може піти на користь Україні.

Йдеться про початок реалізації Білим домом однієї з ключових обіцянок – обмеження впливу Китаю. Насамперед – засилля китайської економіки.

Такі кроки можуть створити нові можливості для третіх країн, у тому числі й для України.

"Перешкоди для китайського імпорту призведуть до гальмування її економіки. А це відіб'ється на позиції китайських виробників на всіх ринках, у тому числі й на європейському. Україна може отримати додаткові можливості", – зазначає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.

Втім, він обережно додає – для цього одного лише вікна можливостей замало. "Нові можливості можуть з’явитися, однак питання – чи здатна Україна ними скористатися", – додає він.

Варто визнати – подібний прогноз виглядає майже фантастично. Хоча б тому, що одним зі стимулів розвитку українського експорту має стати вихід на азійські ринки. У тому числі – на китайський. Перші кроки у цьому напрямку (варто згадати про минулорічне відкриття китайського молочного ринку для українських експортерів) були досить вдалими. 

А відповідно, постає питання, чи не буде від глобального торгового конфлікту більше мінусів для України, аніж плюсів. 

Однак таку ідею озвучували й представники бізнесу. Хоча найчастіше – неофіційно. "Зона вільної торгівлі з ЄС та Канадою дає Україні суттєві переваги. У разі появи проблем для китайських виробників ці переваги можуть виявитися ключовими", – зазначає керівник однієї з європейських компаній, що цікавиться інвестиціями в Україну.

Про можливості залучення нових інвестицій до України – саме у зв’язку з можливим перерозподілом світових ринків – неофіційно говорять й українські урядовці.

А отже, ключове питання – чи вдасться Україні скористатися такою можливістю?

Відповідь досить банальна – це залежить від успіху нинішніх реформ. А тут оцінки інвесторів традиційно різняться.

"Проведені реформи справді вражають. Вони дають підстави говорити, що країна поступово змінюється", – каже CEO шведського CEB Ukraine Крістіан Андерсон. Однак багато хто в кулуарах дає трохи іншу оцінку: "Україна все ще залишається країною, за якою варто пильно спостерігати, очікуючи кращий момент для інвестування, але поки що утримуватися від цього".

Крім того, говорячи про нові можливості, не варто забувати про нові ризики.

"Найгірший період українська економіка пережила за відносно сприятливої світової кон’юнктури – ціни на енергоносії суттєво знизилися, а ціни на метал та аграрні продукти були відносно високими. Натомість зараз Україна входить у набагато менш сприятливий період, коли зростання цін на енергоносії буде швидшим, аніж на метал та продукти харчування", – попереджує регіональний керівник BNP Paribas Домінік Меню.

Попри те, що можливість виграти на американо-китайському конфлікті виглядає досить ефемерно, втім, можна погодитися з іншим прогнозом, який постійно звучав на форумі у Ряшеві.

Нові часи суттєво збільшують ціну кожної помилки України.

Відповідно, наслідки від нашої діяльності чи бездіяльності тепер можуть виявитися набагато серйознішими, ніж рік тому.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: