Екс-спікер Конгресу США: Президент Трамп продаватиме зброю Україні

Понеділок, 19 вересня 2016, 15:48 — , Європейська правда
Yalta European Strategy

50-й спікер Палати представників США (1995-1999 роки) Ньют Гінгріч вважається одним із найвпливовіших представників Республіканської партії і найжорсткіших критиків нинішнього президента Барака Обами. В 2012 році він був серед лідерів республіканських праймеріз, та поступився Мітту Ромні. 

А ще він досить близький до нинішнього кандидата в президенти США від республіканців Дональда Трампа. Про це свідчить те, що на початку кампанії Гінгріча називали серед найімовірніших претендентів на участь у кампанії Трампа в якості кандидата у віце-президенти.

Саме тому Ньют Гінгріч може відповісти на питання, як зміниться політика США, у тому числі щодо України, у разі перемоги Дональда Трампа. Деякі відповіді стали неочікуваними для "Європейської правди".

Коротко поспілкуватися з політиком ми мали змогу під час 13-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES).

– Так сталося, що більшість світу зараз бажає програшу кандидату від республіканців. Чи не вбачаєте ви у цьому проблеми?

– Я певний, що суть цих перегонів полягає у тому, що американський народ зможе обрати собі лідера. Хіба весь світ обиратиме лідера для США чи американці самотужки здатні зробите це? Ось в цьому ключове питання!

Значною мірою обрання Трампа – це сигнал, що свідчитиме про незалежність американської демократії.

– Але як це відобразиться на партнерських відносинах США з іншими країнами?

– Річ у тім, що

містер Трамп має намір ставити на перше місце американський інтерес. Саме в такій послідовності – спочатку інтереси США, а потім – переговори з іншими країнами.

Це протилежність нинішній політиці – підкорення інтересів США досить незрозумілим міжнародним програмам.

– Про що саме йдеться? Незрозумілі програми – це участь США у конфліктах у Сирії та Афганістані?

–  Якщо взяти відношення до НАТО, то Трамп неодноразово відмічав, що більшість інших країн навіть близько не наближається до того фінансового тягаря, що мусять нести Сполучені Штати.

Може саме тому ці країни такі нещасливі від цих заяв? Їх це бентежить!

Але факт залишається фактом – ми вважаємо, що європейці мають рахуватися з такою нашою думкою та мусять відгукнутися на неї.

– Але досі подібна ідея не лунала від жодного з президентів США, включаючи республіканців. Наприклад, Рональду Рейгану не спадало на думку звинувачувати Європу, що вони недостатньо протистоять радянській загрозі.

– Цього весь час вимагав Джордж Буш-молодший. Я був тоді в комісії США з національної безпеки і можу стверджувати це напевно. Коли Дональд Рамсфельд був міністром оборони, це питання поставало раз у раз.

– Як це відобразиться на допомозі Україні? Зокрема, нинішня проблема – блокування президентом Обамою надання Україні летальної зброї. Що зміниться за президентства Трампа?

– Гадаю, що Трамп зніме цю заборону.

Особисто я весь час виступав проти заборони. Певен, що український народ має право захищати себе та свою країну. Взагалі, така політика –

підтримка української незалежності лише на словах, без надання належної сучасної зброї для захисту – є поразкою і для США. За Трампа все має бути інакше.

– Ваш оптимізм надихає, але на чому він ґрунтується? Зокрема, зважаючи на численні компліментарні заяви Трампа в адресу Путіна.

– Як ви самі зазначили, саме президент Обама не надав летальну зброю для України. Барак Обама та Джон Керрі виступають з дуже різкими заявами на адресу Володимира Путіна, але нічого не роблять, щоб зупинити його.

Насправді вони співпрацюють – і по політиці щодо Ірану, і в Сирії.

– Президент Трамп заморозить таку співпрацю з Путіним?

– Не остаточно, звісно. Але ми сподіваємося, що він тимчасово призупинить дію угоди по Ірану.

Я ще хочу додати важливу річ – і Обама, і Керрі виступають проти надання летальної зброї Україні. Швидше за все, (Гілларі) Клінтон діятиме так само.

Натомість ми можемо стверджувати напевно, що президент Трамп розблокує питання надання зброї на користь України.

Трамп може говорити приємні речі про Путіна, але тим часом він продаватиме Україні зброю.

– Я правильно вас зрозумів – саме продавати?

– Так, найпевніше – це буде саме продаж. Гадаю, що Україні буде запропоновано відстрочку платежів. 

– Часто кажуть, що відмова США брати на себе відповідальність за події у світі занурять його у ще глибшу кризу. Чи готові США до відповідальності за такий сценарій?

– Я процитую Трампа. Він зазначив: нам потрібен час, щоб з’ясувати, в чому полягають справжні американські інтереси. А потім, коли ми визначимо їх та будемо захищати саме їх, ми зможемо співпрацювати з усім світом, базуючись саме на американських інтересах.

– Але хіба боротьба зі світовим тероризмом не відповідає цим інтересам? У цьому є сумніві?

– Жодних сумнівів.

– Отже, США не зможуть відмовитися від більшості антитерористичних програм? Зокрема, у Сирії.

–  Вся сирійська ситуація – це боротьба навколо Асада. Але на чому хочу акцентувати увагу – китайська політика Трампа буде більш агресивною.

Щодо Китаю США повернуться до наступальних дій.

– Ви маєте на увазі торговельну політику чи ситуацію з експансією КНР у Південно-Китайському морі?

– І з ситуацією навколо Південно-Китайського моря, гадаю, реакція Трампа буде потужнішою. Але насамперед він змінить політику щодо торговельних відносин із Китаєм. Тут зміни будуть істотнішими.

– Ще одна обіцянка Трампа – заморозити переговори про Трансатлантичну зону вільної торгівлі. Як тоді формуватимуться торговельні відносини США з Європою, зокрема з Україною?

– Річ у тім, що брюссельська бюрократія зараз дозволяє собі напади на Facebook, Google та Apple.

Саме тому торговельні відносини з Європою викликають зараз набагато більше нарікань, ніж будь-коли. 

Інтерв'ю взяв:

Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.