Комісар Мальмстрем відмовилася прогнозувати дату безвізового режиму: "попереду найважча фаза"

Понеділок, 16 червня 2014, 12:10
Європейський комісар Сесіллія Мальмстрьом, до сфери відповідальності якої входить візова політика ЄС, очікує на швидке завершення процедури переведення України на другу стадію візової лібералізації, але відмовляється прогнозувати можливі терміни введення безвізового режиму.

Про це комісар заявила у понеділок у Брюсселі, відповідаючи на запитання ЄвроПравди. "Ми сподіваємося, що до 27 червня Рада ЄС підтвердить перехід України на другий етап Плану дій візової лібералізації", -- зазначила вона.

Водночас, Мальмстрем відмовилася коментувати заяви українських чиновників, які обіцяють введення безвізового режиму для громадян України з 1 січня 2015 року. Вона підкреслила, що Києву доведеться виконати досить тривалу роботу для того, щоб скасування віз стало можливим.

"Друга фаза - це найважча фаза. Вам доведеться довести, що все, ухвалене в рамках першої фази, дійсно працює. Що антикорупційний орган (який ще потрібно створити) реально працює і може довести справи до суду; що питання, які стосуються надання притулку, виконуються належним чином", -- пояснила комісар.

Як відомо, антикорупційний орган, про який йдеться у вимогах ЄС, ще не створено. І якщо його створення до 1 січня 2015 року ще реалістично, то передача розслідуваних цим органом справ до суду у поточному році практично неможлива.

Тим не менш, комісар Мальмстрем підкреслює, що ЄС залишається прибічником ідеї скасування віз для українців. "Безвізовий режим - це наша мета", - сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: