Україна готова відновити переговори з США щодо системи захисту ПРО – джерело

Понеділок, 2 червня 2014, 16:52

Україна готова відновити з США діалог про співпрацю у створенні глобальної протиракетної оборони (ПРО), повідомло агентству "Інтерфакс-Україна" високопоставлене військове джерело з української сторони.

Коментуючи пропозицію американським конгресменом Майклом Роджерсом (Michael Rogers) відмовитися від обслуговування російських МБР РС-20В (SS-18 за класифікацією НАТО - ІФ) і актуалізувати плани участі у створенні глобальної ПРО, співрозмовник агентства зазначив: "Ми готові до відновлення діалогу з США щодо ПРО, який пригальмували відбулися в 2008 році вибори американського президента. Можу також запевнити, що українська сторона на сьогодні не отримувала офіційних пропозицій з американської сторони з цього питання, включаючи запрошення до обговорення перспектив співпраці в рамках міжнародної конференції з ПРО 17-20 червня в Майнці в Німеччині".

"Взаємодія з американською стороною з цього питання не обмежується якими-небудь умовами", -- підкреслив він.

Щодо питання обслуговування МБР РС-20В РВСН українським розробником МБР ДКБ "Південне" (Дніпропетровськ), співрозмовник агентства сказав: "Взаємодія з РФ у цій сфері визначена "доброю волею": РФ не сприймає ніяких вимог. Крім того, ця співпраця має свої особливості і періодичність. Помилково вважати, що Україна "денно і нощно зміцнює ядерний щит Росії", у тому числі в умовах ініційованого сьогодні Кремлем військово-політичного конфлікту на південному сході країни і анексії Криму... Крім того, це взаємодія закріплена міжурядовою угодою з РФ, яка нині не розірвана. У разі ухвалення рішення про припинення робіт по обслуговуванню розробником МБР РС-20В РВСН, угода має бути денонсована".

Разом з тим, співрозмовник агентства висловив упевненість, що Україна у випадку розриву угоди з РФ не отримає від Заходу гарантованих політичних або технологічних преференцій. "Досить згадати відмову нашої молодої держави від ядерного статусу і тактичної ядерної зброї у 1994 році, а також отримані від світових наддержав гарантії Будапештського меморандуму", - сказав він.

"Більше того, впевнений, що односторонні кроки України у цій сфері призведуть до втрат в інших сферах, де український технологічний потенціал має сьогодні очевидні переваги і затребуваний", - резюмувало джерело.

Україна і РФ підписали міжурядову угоду про продовження терміну експлуатації ракетного комплексу (РК) 15П118М (пускові установки важкого ракетного комплексу РС-20 - ІФ) в кінці лютого 2006 року. Підписана угода є правовою основою участі українських підприємств у фінансуються російською стороною роботи з продовження строку експлуатації РК 15П118М, проведення робіт з продовження строку експлуатації комплексу має право виконувати виключно головний розробник та виробник.

В кінці 2012 року керівництво РВСН озвучило плани щодо продовження гарантійних строків, які перебувають у бойовому складі РВСН РС-20 "Воєвода" до 2022 року.

За даними з відкритих джерел, в даний час в Росії розробляється нова важка рідинна ракета, яка повинна прийти на зміну РС-20В.

На сьогоднішній день МБР РС-20В і їх попередниці РС-20А, складають більше половини ядерного потенціалу РФ.

Україна і США активізували діалог щодо перспектив співпраці у створенні глобальної ПРО в 2005 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: