Йоббік – не крайньо права партія, постановив суд

П'ятниця, 6 червня 2014, 12:49

Медіа не зможуть називати Йоббік, угорську крайньо праву партію, "крайньо правою". Так постановив Верховний суд Угорщини у вівторок 3 червня.

Зокрема, в постанові суду йдеться про те, що угорський комерційний канал ATV порушив закон, називаючи Йоббік "парламентською крайньо правою партією", оскільки такі епітети є висловленням суб’єктивної думки. Таким чином, телеканал порушив статутну заборону на висловлення особистої думки в медіа.

Угорське управління по заходам масової інформації та Медіа рада підтримали Йоббік, що призвело до провалу ATV у суді.

Зокрема, суд постановив, що оскільки Йоббік не позиціонує себе як ультраправу партію, називати її "крайньо правою" означає створювати негативне враження про цю парламентську силу.

Дане рішення поширюється виключно на радіо і телебачення, так як саме вони зобов’язані надавати безпристрасну інформацію під час своїх ефірів.

ATV, тим не менш, заявив, що термін "крайньо праві" -  це не оцінка, а загальновідомий факт, а тому телеканал збирається оформити конституційну скаргу.

Цікаво, що угорські медіа страждають не тільки від утисків свободи слова, але й від надмірного оподаткування. Більш ніж 60 ЗМІ вийшли на протест проти запланованого підвищення податків на доходи від реклами, що, як передбачається, нашкодить свободі слова у країні.

Таке рішення є безпрецедентним  для політично розділених угорських ЗМІ. Під дію закону підпадуть телеканали, радіо, друковані ЗМІ, онлайн сайти і комунікаційні компанії.

В четвер, 5 червня, відбулася 15-хвилинне медіа мовчання, до котрого приєдналися теле-, радіо- та онлайн медіа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: