Меркель блокує кандидатуру Шульца на будь-яку посаду в Єврокомісії

П'ятниця, 6 червня 2014, 17:22

Канцлер Німеччини в будь-який спосіб намагається заблокувати кандидатуру Шульца, президента Європарламенту у 2012-2014 роках, на посаду в Єврокомісії. Вона не лише виступає проти його призначення президентом ЄК, Меркель також проти висуненняі Шульца в якості рядового Комісара ЄС від Німеччини, про це пише німецьке видання Spiegel.

Ангелу Меркель в цьому цілком підтримують її однопартійці. 

Така категорична позиція канцлера, що змінює розклад сил в загальноєвропейському розрізі, зумовлена внутрішньонімецькими мотивами. Річ у тім, що Меркель очолює партію Христиансько-демократичний союз (ХДС), в той час як Шульц належить до конкуруючої Соціал-демократичної партії Німеччини. 

"Кандидатура Шульца навіть не обговорюється. Соціал-демократи і так мають достатньо виконавчих посад як для партії з 25% у парламенті",  - каже Ганс-Петер Фрідріх, представник європейського міжфракційного соціал-християнського об’єднання.

Тому перемога Шульца у змаганні за посаду керівника виконавчого органа ЄС стане для Маркель подвійною поразкою - як на європейському, так і на державному рівні.

Згідно прогнозів європейських ЗМІ, якщо посаду президента обійме колишній Премєр Люксембурга Жан Клод Юнкер, якого сильно лобіює Меркель, тоді посаду віце-президента можуть віддати Мартіну Шульцу.

Німецькі експерти зазначають, що Меркель за будь-яку ціну не хоче Шульца на керівну посаду інституції ЄС. Тому отримавши посаду президента Єврокомісії для Юнкера, дозволить Меркель контролювати Єврокомісію.

Такий розклад сил не влаштовує британців. Як пише Spiegel, ймовірність призначення Юнкера на посаду президента Єврокомісії призведе до того, що Британія може вийти з ЄС. Про це чітко заявив Девід Камерон: "Главою Єврокомісії не може бути людина 80-хх років, вона не справиться з проблемами протягом наступних п’яти років", - заявив Прем’єр Британії.

Оцінивши незгоду Камерона підтримати Юнкера на посаду президента Єврокомісії, Ангела Меркель в приватній розмові з президентом Франції пропонувала на ключову посаду Єврокомісії Крістін Лагард. ЄвроПравда раніше писала, що глава МВФ одразу заперечила можливість бути кандидатом на посаду президента Єврокомісії. "Я не можу бути кандидатом на посаду президента, і пояснення тому є наступне – я маю роботу", - відповіла Лагард.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: