РФ самостійно покарає Молдову за асоціацію з ЄС

Середа, 16 липня 2014, 15:53

Рішення про можливе введення захисних заходів у торговельних відносинах з Молдовою прийматиме уряд РФ, а не Євразійська економічна комісія (ЄЕК).

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

Нагадаємо, питання підвищення митних ставок на молдавські товари мало розглядатися радою Євразійської економічної комісії в середу 16 липня. Причина такого підвищення - ратифікація парламентом Молдови Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Рішення про збільшення ставок вже готує російський уряд.

На єдиному порталі для розміщення проектів нормативних актів РФ вже оприлюднений проект постанови, згідно з яким Росія в односторонньому порядку вводить мита на молдавське вино та сільгосппродукцію.

"Міністерству закордонних справ Російської Федерації повідомити в установленому порядку Республіку Молдова про введення ввізних мит", - йдеться в документі.

До списку молдавської сільгосппродукції, яку РФ має намір обкласти митом, увійшли, зокрема, м'ясо, зерно, фрукти і овочі, а також цукор.

Передбачається, що постанова набуде чинності після закінчення одного місяця з дня його офіційного опублікування.

Рішення про введення мита в односторонньому порядку може свідчити про те, що подібні заходи не знайшли підтримки інших членів Митного союзу - Білорусі та Казахстану.

Нагадаємо, два тижні тому позиція цих країн, відмінна від російської, вже заблокували підвищення Євразійською економічною комісією мита для товарів з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.