Россільгоспнагляд і Єврокомісія проведуть переговори щодо ситуації з АЧС в Європі

Четвер, 3 липня 2014, 14:14

У Россільгоспнагляді чекають на директора департаменту Генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров'я і захисту споживачів (DG SANCO) Бернара ван Готема для переговорів щодо ситуації з поширенням африканської чуми свиней (АЧС) в Європі, повідомляє Інтерфакс.

Як повідомив керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт, переговори за пропозицією європейської сторони відбудуться в п'ятницю вранці.

"Всі занепокоєння, які ми маємо щодо причин поширення АЧС в Європі, вчергове підтвердили результати інспекцій, проведених нашими фахівцям у Польщі, - заявив він. - Їхні попередні підсумки нас дуже турбують і призвели до того, що ми були змушені відкликати спрямований до ЄС зразок нового ветеринарного сертифіката на поставки свиней та продукції свинарства".

За його словами, інспекції показали, що вжиті у Польщі заходи безпеки носять формальний характер, необхідні вимоги не виконуються. "Біологічна безпека селянських свиноферм не витримує ніякої критики, на них відсутні дезкилимки і дезбар'єри, санпропускники, місця для дезінфекційної обробки транспорту, - уточнив Данкверт. - Крім того, не обгороджені місця складування гною, корми власники таких господарств виготовляють самі і не піддають їх термічній обробці".

Серйозну тривогу Россільгоспнагляду викликає і те, що свині, які направляються на забій з "червоної зони" (найнебезпечніша зона АЧС) не піддаються повною мірою дослідженню на АЧС. З жовтої, менш небезпечної зони, тварини переміщуються без обмежень у будь-яких напрямках.

"На утилізаційні підприємства, розташовані в чистій і жовтій зонах, трупи свиней надходять без обмежень, у тому числі і з червоної зони", - обурюється Данкверт.

До того ж у Польщі дозволена торгівля м'ясом диких кабанів. "Це можна вважати додатковим ризиком поширення АЧС", - зазначив він.

"Завтра ми будемо обговорювати всі ці питання і вирішувати, як діяти далі", - пообіцяв Сергій Данкверт.

Наразі АЧС серед країн ЄС зареєстрована в Польщі, Латвії та Литві.

Заборона на постачання живих свиней та продукції свинарства з ЄС до РФ діє з кінця січня цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: