Німецька компанія RWE подала заявку на постачання газу до України за словацьким маршрутом

Четвер, 3 липня 2014, 16:07

Німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading подав заявку оператору ГТС Словаччини компанії Eustream на використання лінії Вояни-Ужгород для збільшення поставок природного газу до України.

"Ми підтверджуємо свою участь в Open Season", - сказали УНІАН у прес-службі RWE.

У компанії нагадали, що  наприкінці 2012 року між RWE і НАК "Нафтогаз України" було укладено угоду строком до травня 2017 року, в рамках якої німецький газовий трейдер може поставляти до України до 10 млрд кубометрів природного газу щороку.

Нагадаємо, що, за даними "Нафтогазу", постачанням природного газу до України за словацьким маршрутом зацікавилися близько двох десятків європейських компаній, серед яких і найбільші в ЄС газові трейдери.

Водночас оператор ГТС Словаччини компанія Eustream повідомила про успішне завершення процедури Open Season, у ході якої приймалися заявки на використання лінії Вояни-Ужгород.

Україна, що намагається уникнути паливної залежності від Росії, впродовж останніх двох років не могла домовитися зі Словаччиною про поставки газу з її території.

На думку української сторони, головною причиною гальмування переговорного процесу є російський газовий монополіст - "Газпром", оскільки він через свою "дочку" "Газпром експорт" контролює газовимірювальний пункт на кордоні України та Словаччини в Капушанах.

Україна поки не досягла домовленостей із "Газпромом" із низки газових питань, у тому числі й щодо Словаччини.

"Газпром" із 16 червня цього року перевів Україну на передоплату поставок російського газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: