ЄС вимагає від США нафти, прикриваючись кризою в Україні

Середа, 9 липня 2014, 12:02

Європейський Союз чинить тиск на Сполучені Штати, аби змусити їх скасувати свою давню заборону на експорт сирої нафти через широку торгівлю та інвестиційну угоду.

Про це стало відомо виданню The Washington Post, до якого потрапили секретні документи з переговорів.

Відтоді, як США почали видобувати велику кількість нафти - з середини 2000-х, в Євросоюзі не полишають надій добитися права імпортувати її в сирому вигляді. У такому випадку в секретному документі йдеться про нові торговельні переговори, котрі могли допомогти ЄС досягти своєї мети.

Зокрема, наявні свідчення того, що ЄС використав кризу в Україні, аби переконати своїх американських партнерів в нагальності потреби імпорту нафти із США до Європи.

"Нинішня криза в Україні – ще одне свідчення делікатної ситуації, в якій перебуває ЄС з огляду на енергетичну залежність", - йдеться у документі.

Нагадаємо, що витік інформації відбувся напередодні чергового раунду переговорів щодо трансатлантичної торгівлі та інвестиційного партнерства, де обговорюватимуть подальшу долю торгівлі між США та Європейським Союзом, яку наразі оцінюють у $4,7 трлн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.