Можливий реверс газу зі Словаччини до 10 млрд кубометрів, але обсягів може не вистачити

Середа, 9 липня 2014, 13:36

У європейських трейдерів немає в нашому регіоні такого обсягу газу і за такою ціною, яка повністю задовольнила б Україну, вважає Карел Хірман, радник з енергетичних питань прем'єр-міністра Словаччини у 2010-2012 роках Івети Радічової.

Про це він заявив у інтерв’ю ЄвроПравді.

"Після припинення "Газпромом" постачання газу до України виникає ще більше сумнівів щодо наявності в регіоні необхідного обсягу вільного газу. Такі ризики стануть ще більшими, якщо буде зупинено транзит газу до Євросоюзу через Україну", - сказав Карел Хірман.

Нагадаємо, що найбільші обсяги газу Україна розраховує отримувати, використовуючи реверсні поставки територією Словаччини. Однак ще донедавна угода про реверс була під питанням. Відсутність домовленостей в Україні найчастіше пояснювали позицією прем'єр-міністр Словаччини Роберта Фіцо, який має репутацію проросійського політика. 

Незважаючи на ці перепони, вже восени почнеться постачання газу в пробному обсязі - в перерахунку на річний обсяг це буде приблизно 3 млрд кубометрів. А вже до весни 2015 року обсяги поставок можна буде збільшити до 8-10 млрд кубометрів на рік.

"Головне, щоб у трейдерів постійно були вільні такі обсяги газу, що викликає у мене сумнів", - додав Хірман.

Також Хірман зауважив, що не можна повірнювати Повіденний та Північний потоки. "Північний потік" був реалізований до прийняття Третього енергопакету. Однак суттєва відмінність - він закінчується на балтійському узбережжі Німеччини і не заходить на територію ЄС. "Південний потік" глибоко заходить на територію ЄС, а тому повинен відповідати його законодавству. Тому реалізація одного проекту не може бути прикладом для іншого.

Детальніше читайте в інтерв'ю ЄвроПравді. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: