Держави НАТО зможуть продати Україні зброю, якщо вона попросить - Бюро нацбезпеки Польщі

Четвер, 28 серпня 2014, 13:16

Об'єднані у військово-політичний блок НАТО держави можуть продати Україні необхідне їй для боротьби з сепаратистами озброєння, якщо українська влада звернеться з таким проханням на найближчому саміті альянсу на початку вересня у Великій Британії.

Таку думку висловив глава Бюро національної безпеки Польщі (BBN) Станіслав Кожєй, передає УНІАН.

"Це залежатиме від того, чи президент України попросить про щось таке на засіданні комітету Україна-НАТО, чи ні", - сказав Кожєй, коментуючи можливий продаж зброї українцям.

Він зазначив, що західні країни, котрі входять до НАТО, можуть продати зброю Україні і без погодження з іншими країнами Альянсу, однак зауважив, що таке рішення краще ухвалювати разом, ніж поодинці.

"Держави-члени НАТО не повинні отримувати згоду Альянсу, бо справа зброї, її продажу належить до національних компетенцій... Звичайно, на саміті НАТО може бути певна координація, як це робимо, що робимо, бо мова про те, аби ці дії виглядали як спільні, а не індивідуальні, бо тоді це має іншу силу ураження в сфері інформації та дипломатії", - сказав він.

Керівник BBN, котре є дорадчим органом президента Польщі та аналогом Ради національної безпеки та оборони України, сказав, що він особисто не бачить жодних причин, чому західні держави не мали б продавати зброю українцям.

"Немає жодних протипоказань, аби продавати Україні зброю. Тим більше, що друга сторона постійно отримує нове озброєння", - сказав Кожєй, водночас застерігши, що це його приватна думка.

Він зауважив, що цими питання у Польщі займається Міністерство оборони.

Кожєй зауважив, що передача самого озброєння, в залежності від виду, може зайняти від "кількох днів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.