Генсек НАТО: дії Росії не можна ігнорувати, треба збільшувати військові бюджети

Середа, 6 серпня 2014, 10:49

Генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен опублікував авторську статтю у виданні Financial Times, де розкрив свої очікуванні від вересневого саміту альянсу та жорстко висловився на адресу Росії, яку він вважає загрозою світовому порядку.

Текст статті Расмуссена розміщений на порталі FT.

"Російська агресія щодо України призвела до того, що на адресу НАТО лунають заклики бути краще підготовленим до протидії таким несподіваним атакам. І повністю згодний з цими закликами", - розпочав генсек альянсу своє звернення до світової спільноти.

"Дії Росії не можна ігнорувати. Світовий порядок, що встановився після завершення "холодної війни", нині під загрозою. Тому НАТО повинно робити більше. (На саміті альянсу) в Уельсі ми плануємо довести, що (дії) НАТО – це реальні справи", - запевнив він.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", на саміті НАТО 4-5 вересня, серед інших рішень, мають бути ухвалені рішення щодо України в контексті російської агресії.

Андерс фог Расмуссен відповів на закиди щодо недостатньої, на думку деяких спостерігачів, реакції альянсу. "НАТО – це альянс з 28 країн, всі рішення в альянсі ухвалюються консенсусом. Іноді це потребує значного часу, що призводить до розчарування", - написав він.

"Але ми не лишаємося пасивними. Учасники НАТО збільшили вдвічі присутність винищувачів над країнами Балтії та розпочали польоти над Польшею та Румунією, ми направили додаткові кораблі до Балтики та Чорного моря, ми проводимо декілька навчань в регіоні", - нагадав Расмуссен.

Між тим для успішної реалізації планів генсека країни-члени альянсу планують збільшити військові видатки.

"Готовність НАТО (до протистояння Росії) потребує політичної волі та ресурсів. Протягом останніх років країни-члени НАТО зменшили фінансування на 20%. В той час Росія збільшила військовий бюджет на 50%. В той час як США та деякі європейські партнери суттєво модернізують військові потужності, інші мають збільшити зусилля", - зауважив Расмуссен.

Зазначимо, що 7 серпня Андерс фог Расмуссен планує відвідати Україну з візитом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.