Росія більше не стратегічний партнер ЄС - Могеріні

Понеділок, 1 вересня 2014, 11:48

Політика та військова агресія президента Росії Володимира Путіна зруйнували стратегічні партнерські стосунки з Євросоюзом.

"Цих партнерських стосунків більше немає: від цього моменту Росія вже не є стратегічним партнером ЄС".

Про це заявила новообраний Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні в інтерв’ю італійському виданню Corriere della Sera.

На думку Могеріні, дії Росії щодо України суперечать попередніми домовленостями, які були оголошені в Женеві, Нормандії та Берліні.

"Путін ніколи не поважав і не бажав виконувати зобов’язання, Він не хотів змін, натомість підтримував сепаратистів, особливо в ситуації з малайзійським авіалайнером. Відстань між обов’язками та конкретною поведінкою (Путіна - ЄП) зараз дуже велика", - наголосила Федеріка Могеріні.

Вона також сказала, що ЄС далі буде впроваджувати санкції проти Росії, оскільки не бачить іншої альтернативи.

"Військова агресія, провокації Росії призводять до того, що європейська дипломатія не має іншої альтернативи, як запровадити подальші санкції – це єдиний інструмент в цій політиці", - сказала Могеріні.

Високий представник ЄС переконана, що сьогодні кожна країна повинна самостійно обирати своє європейське майбутнє, незважаючи на те, чи подобається це Росії чи ні і чи може це шкодити її інтересам.

За таким принципом будувались стратегічні партнерські стосунки ЄС та РФ. Однак Росія їх порушила.

Федеріка Могеріні констатує, що ембарго, запроваджене Росією на імпорт продуктів на свою територію, найперше б’є по її громадянах.

"У цій ситуації Кремль діє проти свого власного народу", - наголосила Могеріні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.