УКРАЇНА ТА ЄС ГОТОВІ ДО ПОСТУПОК РФ. Переговори в суботу - джерела

П'ятниця, 12 вересня 2014, 17:04

"Європейська правда" з’ясувала деталі попередньої домовленості між Україною та ЄС щодо можливих поступок Москві в рамках виконання Угоди про асоціацію.

Інформацію про попередні домовленості, які зараз погоджуються на найвищому рівні, ЄвроПравді підтвердили джерела в уряді України та в Європейській комісії. Також це підтвердив в інтерв’ю глава комітету Європарламенту з питань зовнішньої політики Елмар Брок.

Очікується, що Брюссель погодиться на тимчасове збереження частини українських імпортних мит, водночас скасувавши європейські ввізні мита.

"Україні формально це навіть вигідно. Українські товари надходитимуть в ЄС без мит", - зазначив Брок.

Брок підкреслив, що це не передбачає зміни тексту угоди: "Жодне слово не повинно бути змінене. Угода буде ратифікована в тому вигляді, який є наразі. А далі Єврокомісія може погодитися на зміни в графіку її виконання".

Україна також, за погодженням з ЄС, відтермінує строки адаптації в українське законодавство частини європейських стандартів. "Перелік таких стандартів наразі визначається. Ми чекаємо конкретизації вимог Росії", - пояснило ЄвроПравді джерело, наближене до переговорів.

Юридично цей комплекс пропозицій задовольнить ключові претензії Москви до зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС. "В разі, якщо Росія хоче знайти вихід, вона погодиться. Бо може показати, мовляв, ми досягли всього, чого хотіли. А ми в свою чергу отримаємо ратифіковану угоду", - сказав один з представників української влади.

"В ЄС не всі підтримують такий варіант, оскільки це створює небезпечний прецедент перегляду угоди за вимогою третьої сторони. Але тут - предмет домовленостей на вищому рівні", - додав співрозмовник в структурах Євросоюзу.

Очікується, що цей варіант стане предметом переговорів між Порошенко і Баррозу, а в суботу його обговорять за участю російської сторони.

Як повідомляла "Європейська правда", раніше цього тижня Кремль передав до Києва та Брюсселя свої пропозиції щодо зміни УА. Цей документ обсягом 60 сторінок був апріорі неприйнятним, оскільки вимагав, по суті, скасувати угоду та розпочати переговори з нуля.

Згодом Росія продемонструвала, що готова до компромісу, відкликавши свої пропозиції.

Сьогодні під час прес-конференції пілся зустрічі з Баррозу в Києві, Порошенко відзначив, що питання для дискусії між сторонами залишаються.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.