Кабмін включив "економіку" до плану виконання асоціації - документ

Середа, 17 вересня 2014, 14:02

Попри "брюссельську домовленість" між Україною, Євросоюзом та РФ, яка передбачає відкладене до 2016 року виконання економічної частини Угоди про асоціацію, український уряд взяв на себе зобов’язання щодо реалізації торговельного розділу документу.

Про це йдеться в розпорядженні Кабміну "Про затвердження плану заходів з виконання Угоди про асоціацію... на 2014-2017 роки", копію якого має "Європейська правда".

Затверджене рішення уряду взагалі не враховує домовленості про відтермінування набуття чинності угодою. Так, виконанню четвертої частини договору "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" присвячені пункти 78-181 урядового плану.

Зокрема, терміново - вже у жовтні 2014 року – має бути розроблений механізм розподілу квот, а також механізм застосування захисних заходів щодо одягу second hand (це є положенням торговельної частини Угоди).

В грудні 2014 року уряд планує розробити графік адаптації в українську нормативну базу європейських норм технічного регулювання. В січні 2015 року має бути розроблена стратегія реформування сфери санітарних та фітосанітарних правил за європейським зразком. Обидві згадані сфери на тристоронніх переговорах Москва наводила як такі, що викликають її занепокоєння.

Як повідомляла "Європейська правда", 12 вересня в Брюсселі на тристоронніх консультаціях між Україною, ЄС та РФ було досягнуто домовленість про те, що тимчасове виконання торговельної частини Угоди буде відкладене на 2016 рік.

Представники Києва згодом заявили, що все одно планують виконувати економічну частину документа.

В Москві попередили, що у відповідь запровадять економічні обмеження щодо України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.