Чехія розширює свою участь у заходах НАТО

Вівторок, 2 вересня 2014, 08:35

Найближчими місяцями Чехія розширить участь своїх військовослужбовців у заходах НАТО в деяких країнах Європи, які є безпосередньою реакцією альянсу на розвиток ситуації на південному сході України.

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на офіційного представника чеського міноборони Яна Пейшека.

"У зв'язку з розвитком подій на південному сході України Чехія розширює свою участь в акціях НАТО в різних регіонах Європи, - сказав Пейшек. - У них беруть участь як військовослужбовці сухопутних підрозділів, так і бойові пілоти ВПС. Із уже розпочатих або майбутніх заходів можу назвати, зокрема, відрядження наших військовослужбовців у Польщу, Туреччину, Прибалтику та Ісландію".

За словами Пейшека, підрозділ чисельністю 70 військовослужбовців з полку ППО, дислокованого в районі міста Страконіце, відправиться восени на тривалі навчання в район Прибалтики.

На озброєнні вони матимуть переносні зенітно-ракетні комплекси RBS 70 (Robotsystem 70), які призначені для ураження вертольотів і літаків противника на висоті до 5 кілометрів і на відстані до 8 кілометрів.

Туди ж, в Прибалтику, вже літають щомісяця на чергування два легких багатоцільових штурмовика L-159 чеських ВПС.

За словами Пейшека, чеське міноборони висловило свою готовність у разі необхідності додати до них ще чотири літаки L-159 і збільшити число польотів. Штурмовики L-159 чеського виробництва призначені, насамперед, для дій проти наземних цілей.

На дев'ять тижнів відправляються найближчим часом в район Ісландії екіпажі кількох надзвукових винищувачів Jas-39 Gripen чеських ВПС.

Вони змінять на чергуванні в небі цієї країни, яка не має власних ВПС, бойові літаки інших держав-членів НАТО, які отримають тим самим, за словами Пейшека, можливість перебратися на чергування в район Прибалтики.

Серед інших місій чеських військовослужбовців, які вже почали здійснюватися, представник міноборони Чехії назвав відрядження підрозділи зв'язківців до Туреччини, а також роботу групи офіцерів в багатонаціональному командному центрі НАТО "Північ-Схід" у польському Щецині.

Раніше представники НАТО заявили про намір посилити військову присутність в Щецині як можливість швидше планувати наземні операції і навчання НАТО в цьому регіоні.

Торкаючись планів НАТО щодо посилення військової присутності на східних кордонах альянсу, чеський прем'єр Богуслав Соботка наприкінці минулого тижня заявив, що "у разі, якщо Польща або балтійські держави захочуть цього, ми подібну ініціативу в рамках альянсу підтримаємо".

Однак це не означає, за словами Соботки, що і в Чехії могла б з'явитися база НАТО. "Цього не потрібно для нашої безпеки, і наш уряд нічого подібного від своїх союзників не хоче", - сказав прем'єр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: