Квота на безмитний імпорт української пшениці в ЄС вибрана майже повністю

Вівторок, 2 вересня 2014, 13:26

Станом на 23 серпня цього року європейські покупці додатково отримали квоту на постачання в ЄС 163,7 тис. т української пшениці (тижнем раніше - 101,5 тис. т). Таким чином, квота на пшеницю вибрана майже повністю - на 98% із 950 тис. т, визначених квотою.

Про це йдеться в повідомленні інформаційної компанії "ПроАгро".

Відзначається, що залишилися нерозподіленими лише 18,6 тис. т, і, швидше за все, цей обсяг буде вибраний вже на найближчому тендері. Після цього нова квота може бути відкрита з 1 листопада 2014 року.

Видання пише, що активізації видачі імпортних ліцензій на українську пшеницю в ЄС сприяли кілька основних факторів:

  • сезонне зростання пропозиції пшениці нового врожаю з України;
  • падіння якості власного європейського врожаю пшениці в результаті несприятливих погодних умов у період вегетації;
  • побоювання трейдерів, що воєнні дії в Україні можуть блокувати експорт пшениці з нашої країни і бажання вивезти максимальні обсяги в найкоротші терміни.

Виділена Україні річна квота по пшениці приблизно відповідає фактичному обсягу, що поставляється з України в ЄС в останні роки.

Однак, деякі трейдери висловлюють побоювання з приводу можливої затримки з ратифікацією Україною угоди про Асоціацію з ЄС, що, очевидно, також стимулювало швидке отримання імпортних ліцензій.

Заявки на отримання квоти на безмитний імпорт в ЄС українського ячменю минулого тижня вже традиційно не були об'ємними, видано квот всього на 200 тонн ячменю, а використання квоти становить 6,2% з 250 тис. т.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: