ЄС вимагає дотримуватися режиму припинення вогню на сході України

Четвер, 2 жовтня 2014, 20:48

ЄС наголошує на необхідності суворого дотримання режиму припинення вогню у відповідності до протоколу від 5 вересня та для реалізації Меморандуму від 19 вересня.

Відповідна заява речника глави Європейської дипломатії Кетрін Ештон розповсюджена у четвер в Брюсселі.

Європейський Союз стурбований порушенням режиму припинення вогню на східній Україні та наголошує, що припинення вогню є ключем для досягнення політичного врегулювання кризи на основі поваги суверенітету та територіальної цілісності України.

"Ми стурбовані посиленням перестрілки та обстрілу в східній Україні, незважаючи на угоду про припинення вогню, що призвело вчора до трагічної загибелі кількох цивільних осіб біля школи в Донецьку", - йдеться у заяві.

Прямих висловлювань щодо того, кого ЄС вважає винуватцем порушення перемир'я, в заяві не наведено. Водночас, із контексту виходить, що порушниками є бойовики.

"Багато українських військовослужбовців також загинули у боях протягом останніх тижнів, зокрема, в результаті тривалого обстрілу аеропорту "Донецьк", - зазначає речниця Ештон.

За її словами, спостереження за припиненням вогню є необхідним кроком для відновлення закону і порядку на сході України, та з метою запобігання порушень прав людини і для розслідування тих, які вже сталися.

"Нагадуємо, що тривале припинення вогню залишається ключем до успіху в нинішніх зусиллях щодо досягнення стійкого політичного врегулювання на основі поваги суверенітету України та її територіальної цілісності. ЄС готовий підтримати будь-які зусилля в цьому напрямку", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Євросоюз готовий ввести додаткові санкції проти Росії у випадку, якщо бойовики встановлять контроль над Маріуполем і над аеропортом Донецька.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: