Венеціанська комісія вже отримала "люстрацію". Рішення очікують у грудні

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 17:08

Комісія Ради Європи "За демократію через право" (Венеціанська комісія; ВК) у п’ятницю пообіді отримала для аналізу текст закону України "Про очищення влади".

Про це кореспонденту "Європейської правди" заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

"Щойно отримали запит від Моніторингового комітету (МК) ПАРЄ щодо експертизи українського законодавства. Наразі там один закон - про люстрацію", - заявив Маркерт.

Як повідомляла ЄвроПравда, раніше глава МК Штефан Шеннах заявляв про направлення до ВК трьох законів, ухвалених Радою 16 вересня. Маркерт не володіє інформацією, чи очікується згодом надходження ще двох законів, однак він припустив, що рішення глави комітету з цього приводу могло змінитися.

Як відомо, експертизу закону про люстрацію через МК ПАРЄ ініціювала народний депутат Юлія Льовочкіна (сестра Сергія Льовочкіна, екс-глави адміністрації Януковича). Влада не підтримувала цю дію, а провладні депутати намагалися переконати журналістів, що закон не потрапить до ВК.

Водночас Томас Маркерт стверджує, що експертиза закону відбуватиметься таким самим чином, як і в разі отримання офіційного запиту від уряду України.

"Ми опрацьовуватимемо його за стандартною процедурою, якщо не з’явиться підстав ініціювати пришвидшений розгляд", - заявив він ЄвроПравді.

Швидше за все, висновок ВК щодо закону буде ухвалений та оприлюднений за підсумками сесії комісії в грудні, додав секретар.

Нагадаємо, в п'ятницю президент Петро Порошенко заявив, що має намір підписати закон, не чекаючи на висновок ВК.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.