Активіст отримав закордонний паспорт за 170 грн. після двох років cудів

Субота, 1 листопада 2014, 13:59

Громадський активіст Ігор Блюменталь нарешті отримав закордонний паспорт за 170 грн. після двох років судів з Державною міграційною службою.

Паспорт йому видали в Орджонікідзевському районному відділі Державної міграційної служби України в Запорізькій області, повідомляє Центр політико-правових реформ.

Як повідомив Ігор Блюменталь, рішення у його справі Верховний Суд України прийняв ще 3 грудня 2013 року, однак добитися його виконання вдалося тільки зараз.

Державна міграційна служба раніше аргументувала вимогу сплати додаткових коштів всупереч рішенню ВСУ тим, що чинними залишаються підзаконні акти, які передбачають такі платежі.

"Тепер Кабінет Міністрів України повинен забезпечити неухильне виконання судового рішення міграційною службою щодо усіх звернень за закордонними паспортами, а не лише у справі Ігоря Блюменталя",- вважає експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

За словами експерта, необхідно вжити заходів для використання державного мита за закордонні паспорти на забезпечення процедури їх видачі (тобто на закупівлю бланків та інші адміністративні витрати), а не вимагати потрійної оплати з громадян.

Незважаючи на це рішення суду, громадянам на практиці, як і раніше, дуже важко добитися отримання закордонного паспорта без додаткових платежів. Окрім Ігоря Блюменталя це вдалося зробити активістові "Демократичного альянсу" Іванові Фурлету і харків’янці Ксенії Підопригорі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.