Україна закриває 9 своїх консульств, 4 з них - в країнах ЄС

Середа, 5 листопада 2014, 13:48

Міністерство закордонних справ України оголосило про ліквідацію дев’яти консульських установ в різних державах світу.

Про це в коментарі "Європейській правді" повідомив речник МЗС Євген Перебийніс.

За його словами, від початку листопада дипустанови, які ліквідуються, вже не ведуть прийом громадян. Наразі тривають процедури завершення їхньої роботи. Сайти більшості консульств свідчать, що їхнє закриття розпочалося відразу після проведення парламентських виборів.

Як відомо, дільниці для голосування за кордоном відкривалися саме у закордонних дипломатичних представництвах .

"Це є частиною процесу з оптимізації використання держаних коштів", - пояснив мотив закриття консульств Євген Перебийніс.

В перелік установ, які ліквідуються, увійшли генеральні консульства в Сучаві (Румунія), Пряшеві (Словаччина), консульства у Варні (Болгарія) та Марселі (Франція). Окрім цього, будуть ліквідовані консульська агенція в Батумі (Грузія), генеральні консульства в містах Нижній Новгород (Росія), Алмати (Казахстан), консульства в Хайфі (Ізраїль) та Курітібі (Бразилія).

"При виборі установ, які ліквідуються, враховувалися різні фактори, в тому числі обсяг завдань і кількість здійснених консульських операцій, близькість інших консульських установ, число громадян на консульському обліку. Що стосується Сучави та Пряшева, то було взято до уваги, що ці міста знаходяться неподалік від кордону України", - заявив Перебийніс.

Консульські округи установ, які ліквідуються, передаються до сфери відповідальності посольства у відповідній державі, зазначають у МЗС.

Варто зазначити, що консульства в Сучаві та Пряшеві обслуговували українські меншини, що компактно проживають на прикордонних територіях у цих державах. Консульські відділи при посольствах не здатні їх повноцінно замінити через географічну віддаленість. Відстань від цих міст до столиць перевищує 400 км.

"Водночас планується відкрити одну консульську установу - у Придністров’ї, де проживає дуже багато громадян України. Її статус та місто розміщення наразі не визначений, ведуться консультації", - повідомив речник МЗС.

Ще одну консульську установу переміщено – на базі консульського відділення посольства в Бонні буде створене генконсульство у Дюссельдорфі (обидва міста - Німеччина).

Статус ще шести установ буде знижений з генконсульства до консульства, що дозволить зменшити фінансування та кількість працівників. Ця реорганізація зачепить диппредставництва у Ньїредьгазі (Угорщина), Единбурзі (Велика Британія), Салоніках (Греція), Єкатеринбурзі та Новосибірську (Росія).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: