НАТО створить новий елітний підрозділ для відсічі загрози зі Сходу

П'ятниця, 7 листопада 2014, 09:04

Для відсічі можливої загрози зі східного боку в НАТО планують створити підрозділ швидкого реагування. 

Про це заявив головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Північній та Східній Європі генерал Ганс-Лотар Домрезе в інтерв'ю німецьким ЗМІ, пише Deutsche Welle.

За його словами, підрозділ налічуватиме від 5 до 7 тис. військовослужбовців і буде своєрідним "наконечником" сил НАТО.

Цей підрозділ повинен бути готовий до участі в діях на певній території у термін від двох до п'яти днів. Його мають створити уже в 2015 році, тоді ж планується участь підрозділу в кількох навчаннях.

За словами Домрезе, участь у формуванні підрозділу братимуть не всі члени альянсу, а тільки ті, "які мають необхідне високотехнологічне обладнання та відповідно вишколених солдатів", орієнтовно - від шести до 10 країн.

Зазначений підрозділ повинен також мати достатній повітряний флот для швидкого перекидання особового складу.

Існуючі підрозділи швидкого реагування НАТО генерал назвав "надто повільними". Та водночас наголосив, що створення нового підрозділу коштуватиме країнам-членам чималих коштів.

Окрім того, як зазначив Домрезе, НАТО розглядає можливість проведення великих навчань із залученням десятків тисяч солдатів на територіях, близьких до російського кордону. 

Ці плани є значною мірою реакцією на дії Москви.

Як зауважив німецький генерал, в альянсі не очікували анексії Криму та порушення Росією численних міжнародних норм, а також переконалися, що президент Росії Володимир Путін зробив російську армію "боєздатнішою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.