Ціна нафти може знизитись до $40 за барель – Bloomberg

Понеділок, 1 грудня 2014, 13:07

Ціна нафти у 2014 році знизилась на 38% і може продовжувати зниження доти, доки покриваються витрати на її видобування – це може бути ціна в $40 і навіть нижче.

Про це повідомляє Bloomberg.

Нинішнє падіння цін на нафту – найбільше з часів фінансової кризи 2008 року і може обернутись не менш серйозними наслідками на фінансових ринках, ніж 30 років тому, коли обвал цін призвів до мексиканської боргової кризи і розвалу Радянського союзу.

При цьому падіння цін може продовжитись. Зокрема, для виробників сланцевої нафти з США ціна  $40 за барель і нижче не є критичною і покриває поточні витрати на видобуток.

Міжнародне енергетичне агентство оцінює, що видобуток на родовищах Баккенівської формації, яку прагнуть витіснити країни ОПЕК, стане нерентабельним за ціни в $42 за барель.

При цьому, за даними Міжнародного валютного фонду, Кувейту, Катару і ОАЕ для бездефіцитного бюджету достатньо ціни близько $70 за барель, тоді як Іран потребує ціни $136, Венесуела і Нігерія - $120, а РФ — $101 за барель.

"Росія виглядає особливо вразливою. Падіння цін на нафту в 1997-98 роках було одним з факторів, які призвели до дефолту в РФ у 1998 році", - сказав аналітик Danske Bank Алан фон Мерен.

При цьому видання зазначає, що нафта і газ становлять 68% російського експорту і 50% федерального бюджету, а Росія і так вже втратила цього року $90 млрд своїх валютних резервів, щоб зупинити падіння рубля, спричинене західними санкціями, введеними у відповідь на агресію РФ щодо України.

Нагадаємо, 1 грудня нафта марки Brent впала до рівня $68 за барель.

Рішення ОПЕК від 27 листопада не скорочувати обсяги видобутку нафти вже спричинило значне падіння цін. Протягом дня котування на нафту впали до рівня $71,5, а згодом пробили психологічно важливий рівень у $70.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.