Саріуш-Вольський: Захід має поставити Україні зброю, щоб зрівняти її шанси з РФ

Четвер, 11 грудня 2014, 11:10

Захід повинен поставити Україні ту кількість зброї, яка зрівняла б її шанси у війні з Росією, а також посилити санкції проти РФ.

Про це сказав депутат Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський в інтерв’ю Польському радіо.

За його словами, питання не в тому, чи достатньо Україна робить для розв’язання конфлікту на своїй території, питання в тому, чи достатньо робить Захід для того, щоб допомогти Україні.

"Вважаю, що ні, бо передусім повинні поставити багато зброї, щоб зрівняти шанси в протистоянні з Росією. Потрібна також чергова хвиля санкцій проти РФ", - зазначив євродепутат.

Саріуш-Вольський сказав, що ставлення країн Заходу до поставок зброї в Україну дуже різноманітне. Питання також у видах озброєння, яке можуть поставляти в Україну: зброя для захисту, летальна зброя, військове обладнання.

За його словами, компанії, можливо, і хотіли б постачати зброю в Україну, але на заваді стає політика урядів, які контролюють такі поставки і надають відповідні дозволи.

"Не виключаю, що мають місце поставки зброї, але вони здійснюються непублічно, без розголосу. Ринок зброї такий, що купити можна все, якщо є бажання і кошти", - сказав Саріуш-Вольський.

На його думку, Україна зараз найбільше потребує засобів протитанкової оборони, броньованих машин і зенітних ракет.

"Передусім українці потребують високотехнологічної зброї для захисту від атак з повітря чи танкових атак. А якщо дійде до виконання сценарію коридору до Чорного моря – то потрібен і захист від атак з моря", - зазначив євродепутат.

За його словами, в Європарламенті немає наразі згоди щодо того, хто здійснюватиме постачання зброї в Україну, хоча всі визнають, що вона потребує цього. Так само немає спільної думки щодо розширення санкцій.

"Тим не менш, ми повинні визнати, що ніхто не обіцяв Україні військової допомоги. Наразі вона лишилася сама проти агресії Росії", - сказав він, відзначивши невизначеність гарантій Будапештського меморандуму.

"Підтримка Заходу – не пряма військова, а економічна. Це і одностороннє відкриття ринків ЄС, і пакет фінансової допомоги у 15 млрд євро", - додав Саріуш-Вольський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.