Брок: двері в НАТО не закриті, але зараз - не варто й говорити

Четвер, 4 грудня 2014, 08:46

Голова  комітету Європарламенту в закордонних справах попередив про неприпустимість відновлення дискусії про членство сусідів ЄС – України, Молдови, Грузії - в НАТО.

Про це йдеться у заяві, розповсюдженій прес-службою комітету.

"Наразі не час обговорювати членство наших східних сусідів - України, Молдови, Грузії - в НАТО", - заявив він.

НАТО повинен повністю зосередитися на зміцненні свого потенціалу колективної оборони з метою гарантування безпеки території НАТО і захисту всіх держав-членів, вважає він.

На його думку, варто підтримувати політичні та економічні реформи, а також реформи силових структур в Україні, Молдові та Грузії політичними і фінансовими засобами, щоб наблизити їх до ЄС. Дебати з приводу можливого членства в НАТО цих країн, однак, є контрпродуктивними.

"Рішення про розширення НАТО - не тільки суверенне рішення кожної країни, але воно потребує підтримки з боку всіх держав-членів НАТО - кожне розширення повинне зміцнювати узгодженість і обороноздатність альянсу", - вважає Брок.

"Тому я не вважаю, що зауваження Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга є корисним. Рішення саміту НАТО від 2008 року лишається в силі", – додав він.

Як писала ЄвроПравда, у вівторок під час засідання Україна-НАТО Київ офіційно повідомив колег, що Україна відмовиться від позаблокового статусу. Генсек НАТО у зв’язку з цим повідомив, що рішення альянсу від 2008 року про те, що Україна стане членом альянсу, лишається чинним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.