В Голландії продають церкви, що лишилися без прихожан

Фото
Понеділок, 5 січня 2015, 13:13

В Нідерландах переобладнують закриті католицькі та протестантські церкви під приміщення, які слугують нерелігійним цілям: ресторани, магазини, центри дозвілля тощо.

Про це пише The Wall Street Journal.

Керівництво католицької церкви в Нідерландах прогнозує, що з 1600 церков протягом десятиліття закритими будуть дві третини. Крім того, планується, що протягом чотирьох років в країні будуть закриті 700 протестантських церков.

Закриття церков відображає феномен ослаблення християнської віри в Європі при одночасному посиленні ісламу. Зокрема, опитування показують, що більше 42% голландців не відносять себе до жодної релігії.

Разом з тим закриті церкви руйнуються і потребують постійного догляду, на що часто у місцевих бюджетів не вистачає коштів. При цьому не всі церкви можна переобладнати під концертні зали та бібліотеки. Тому все більшої популярності набувають комерційні проекти в церквах.

Зокрема, зал однієї з церков голландського міста Арнема переобладнали як зал тренувань для скейтбордистів, в іншій церкві цього ж міста розташовується магазин модного одягу.

Фото: WSJ 

Крім того, в Голландії в колишніх церквах розміщують супермаркети, студії флористики, книжкові магазини, тренажерні зали тощо.

Уряд Нідерландів має на порядку денному програму зі збереження будівель колишніх церков.

"Щодо кожної з церков є дискусія", - каже Елберт Рейнстра, експерт агентства культурної спадщини Голландії.  

В Единбурзі церкву переобладнали під тематичний паб, присвячений Франкенштейну 

Наразі створена ціла індустрія, яка займається пошуком потенційних покупців для старих культових споруд, адже проблема закриття церков характерна не лише для Нідерландів. Зокрема, в Англії та Шотландії список виставлених на продаж церков можна знайти в інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: