МВС відповіло на критику експертів, несподівано спростувавши слова Авакова

Середа, 7 січня 2015, 11:55

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ в різдвяну ніч терміново поширила прес-реліз, в якому відповіла на жорстку критику експертів та ЗМІ, яка з'явилася у вівторок.

Повідомлення розміщено на офіційному сайті відомства пізно ввечері 6 січня.

В МВС переконані, що критичні зауваження на адресу міністра Арсена Авакова, а також Державної міграційної служби (ДМС, опікується видачею закордонних паспортів) є замовленими на користь комерційної компанії ЄДАПС.

"Ця тема сьогодні є "розмінною монетою" для бажаючих відстоювати та захищати корупційні схеми, що застосовувались в рамках діяльності концерну ЄДАПС", - йдеться у заяві МВС.

Як відомо, джерелом критики став експерт Віктор Тимощук, який заявив про неправдивість даних, поширених міністром Аваковим, щодо зниження вартості закордонного паспорта за його керівництва.

Між тим, у своєму роз'ясненні прес-служба міністерства несподівано сама спростувала початкову заяву міністра.

Так, у блозі, який став джерелом критики, Аваков писав наступне: "Заграничный паспорт стоил в 2013 году – до 800 грн. В 2014 – после наших действий – стал стоить 120 грн. Разница 630 грн!"

У роз'ясненні МВС надало інші дані. Після приходу нового керівництва міністерства вартість оформлення документу не змінилася. МВС навело лише дані щодо термінового (за 10 днів) оформлення документу - І в 2013, і в 2014 році вона складала 634 грн 15 коп.  Вартість звичайного оформлення (за 30 днів) у повідомленні не наведено, але вона також не змінилася (близько 370 грн).

МВС стверджує, що певне зниження відбулося в липні 2013 року (плата за бланк зменшилася з 270 до 120 грн). Однак це твердження стосується лише термінового виготовлення паспорта. Ціна звичайного оформлення (за 30 діб) була і лишилася на рівні 120 грн.

Варто додати, що з 2015 ця ціна збільшилася – навіть у разі оформлення не біометричного паспорта бланк коштуватиме 204 грн (було 120 грн)

Прес-служба МВС прокоментувала також інші пункти звинувачень у статті Тимощука.

В МВС вважають, що заявники можуть самі обирати, куди звертатися за оформленням документів – до комерційного посередника "ДП Документ", якого рекомендував у дописі міністр Аваков, або до так званих "ОВІРів".  "Жодних скарг від громадян щодо нібито примусового направлення їх до таких центрів у ДМС України не зафіксовано", - стверджує міністерство.

В міністерстві прокоментували також закиди про те, що ДМС не виконує рішення Верховного суду від 2013 року, який заборонив збирати із заявників вартість бланку закордонного паспорту. Міністр Аваков у своїй заяві підтримав збирання цих грошей з громадян.

Рішення суду ґрунтується на тому, що оформлений паспорт за законом лишається власністю держави (громадянин не отримує право власності, але його змушують платити за бланк).

В МВС заявили, що цей порядок сплати є легітимним, оскільки ґрунтується на постанові Кабміну, від 2011 року.

Зауваження експерта про те, що у Молдові вартість бланку паспорта становить 7 євро, а в Україні – 15, в МВС не прокоментували.

Варто окремо додати, що Віктор Тимощук, якого в МВС назвали "лобістом ЄДАПСу", в експертній спільноті відомий як непримиренний супротивник ЄДАПСу та особисто Василя Грицака. В своїй статті Тимощук також критикує владу за те, що вона досі не скасувала норми про "єдиний демографічний реєстр", які були пролобійовані Грицаком у закон про біометрику. 

Це звинувачення також лишилося без коментаря з боку МВС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: