Росія має залишатися членом Ради Європи – Ягланд

Середа, 18 березня 2015, 18:48

Російська Федерація має залишатися членом Ради Європи хоча б для того, щоб її громадяни мали право звертатися до Європейського суду з прав людини.

Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд в інтерв’ю "Європейській правді".

"Я міг би дати формальну відповідь – про те, що не я, а держави члени РЄ вирішують питання участі у Європейській конвенції з прав людини. Але я поставлю вам зустрічне питання: а чи заслуговують громадяни Росії мати право звертатися до ЄСПЛ? Адже якщо Росію буде виключено з РЄ, ми тим самим позбавимо всіх громадян РФ можливості звертатися до цього міжнародного суду", - сказав Ягланд.

За його словами, Росія виконує ключові рішення ЄСПЛ, зокрема, тих, що пов'язані з війною у Чечні.

"І тисячі людей з Чечні отримали компенсацію через порушення їхніх прав. Всі ці рішення були виконані Росією", - додав він.

Ягланд також зазначив, що ведеться діалог з російською владою щодо закону про неурядові організації, про так званих "іноземних агентів".

"Я маю інформацію, що російська влада розглядає доцільність продовження дії цього закону в цілому. Дуже важливо також, що було рішення Конституційного суду, який підтримав неурядові організації. Я хочу зазначити: так, в Росії є чимало проблем. Це правда. Але є і позитивні речі – те, що я розповідав щодо закону про НУО", - сказав він.

В той же час Ягланд підкреслив, що у питанні анексованого Криму немає позитивних новин і Росія не збирається йти на поступки.

"Ми не можемо навіть проводити моніторинг ситуації з дотриманням прав людини, адже наші дії можуть трактуватися як визнання російської анексії Криму. Ми шукаємо інші можливості та інструменти, але це непросто", - зазначив генсек РЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: