Фюле: ЄС має надати чітку перспективу членства Україні

П'ятниця, 20 березня 2015, 10:29

В якості стимулу для проведення реформ ЄС повинен дати Україні чітку перспективу членства.

Про це в інтерв’ю Deutsche Welle сказав колишній єврокомісар з питань розширення і політики сусідства ЄС Штефан Фюле.

"Я вже давно думаю, що країни-члени мають надати чітку перспективу членства Україні. Не йдеться про членство завтра чи післязавтра. Але йдеться про те, щоб застосувати найбільш ефективний, потужний інструмент для перетворень, який має у своєму розпорядженні ЄС, - розширення" - зазначив він.

"Думаю, що це світло в кінці тунелю, про яке так довго просили наші українські друзі, кажучи, що чіткий сигнал про європейську перспективу посилить їхні наміри проводити реформи," - додав колишній єврокомісар.

Однак за його словами, на останньому саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі не було досягнуто консенсусу з цього приводу і навіть формулювання "Угода про асоціацію – не кінцева мета співпраці ЄС і України" далося дорогою ціною.

Водночас Фюле наголосив на потребі якнайшвидшого проведення реформ і зазначив, що за останній рік можна було б зробити у цьому напрямку більше.

"Потрібно, зокрема, покращити координацію між різними відомствами щодо реформ. Гадаю, найважливішим завданням є боротьба з корупцією." - сказав він.

Водночас він висловив розуміння того, що в ситуації, коли в Україні триває війна, важко проводити необхідні реформи і підкреслив, що ЄС має допомагати Україні у подоланні російської агресії. За його словами, потрібні "рішучість, єдність та наша участь у мінському процесі, подовження санкцій у разі потреби".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: