Громадськість пропонує п’ять кандидатів на посаду віце-прем’єра з євроінтеграції

Четвер, 9 квітня 2015, 16:28

Представники Реанімаційного пакету реформ та Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" разом з експертами-євроінтеграторами виробили критерії, за якими провели громадський відбір кандидатів на посаду віце-прем’єра з євроінтеграції.

За результатами громадського відбору до списку претендентів на цю посаду були включені: в.о. президента Американської торговельної палати Тарас Качка, заступник міністра закордонних справ з євроінтеграції Олена Зеркаль, директор Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції у 2008-10 рр. Вадим Трюхан, представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв та урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко.

Серед ключових вимог, яким має відповідати ефективний віце-прем’єр з євроінтеграції, організатори зазначають, зокрема, наявність ґрунтовних профільних знань, розуміння пріоритетів нової економічної та торговельної географії України, вміння вести діалог з інституціями ЄС на найвищому рівні тощо.

 Натисніть для збільшення


"Економічна та торговельна частина Угоди про асоціацію між Україною та ЄС вимагає посиленої уваги та координації на найвищому рівні. Водночас сьогодні в Україні немає політичної фігури, яка б відповідала за імплементацію Угоди та здійснення відповідних секторальних реформ", - сказала координатор інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Любов Акуленко.Експерти закликають владу призначити віце-прем’єра з євроінтеграції до дня саміту Україна-ЄС, який запланований на 27 квітня.

Також громадські активісти озвучили основні вимоги до ефективного віце-прем’єра з євроінтеграції:

- Координація імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (з акцентом на економічну частину Угоди та DCFTA).

- Ефективна координація донорської допомоги: залучення та використання міжнародної технічної допомоги, співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями.

- Захист та реалізація торгово-економічних інтересів України на ринках ЄС.

- Забезпечення результативного політичного діалогу з інституціями ЄС та координація роботи двосторонніх органів, передбачених Угодою (зокрема, української частини Комітету асоціації).

- Забезпечення системного інформування суспільства про стан реалізації євроінтеграційної політики: проблеми, досягнення, виклики.

Нагадаємо, раніше "Європейська правда" у  статті "Хаотична євроінтеграція: чому Яценюк не призначає профільного віце-прем’єра?" повідомляла, що посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв неофіційно представлений на посаду віце-прем’єра з євроінтеграції ще в грудні і досі є одним і з ймовірних кандидатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.