Лідери ЄС пропонують план зі зміцнення економічного та валютного союзу

Вівторок, 23 червня 2015, 10:02

Лідери Європейського союзу представили план щодо посилення економічного та валютного союзу Європи, які мають бути реалізовані упродовж трьох етапів.

Відповідну доповідь розміщено на сайті Єврокомісії.

Так звану "доповідь п'яти президентів" підготували президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, голова Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврогрупи Єрун Дейсселблум, голова Європейського центрального банку Маріо Драгі та голова Європарламенту Мартін Шульц.

Згідно з документом, імплементація плану може початися вже з 1 липня 2015 року, а завершення передбачено в 2025-му.

Перший етап (1 липня 2015 - 30 червня 2017) передбачає підвищення конкурентоспроможності та структурного зближення за допомогою чинних інструментів і поточних угод між країнами; досягнення відповідальної податково-бюджетної політики на національному рівні та в зоні євро, завершення створення Фінансового Союзу і підвищення демократичної підзвітності.

Другий етап передбачає створення економічного та валютного союзу (Economic and Monetary Union, EMU), який передбачає ще більше зближення країн та узгодження обов'язкових економічних показників.

Третій етап (не пізніше 2025) передбачає завершення створення глибокого та реального економічного та валютного союзу, який забезпечуватиме стабільну і процвітаючу систему для всіх громадян держав-членів ЄС, які входять до зони євро, та привабливу перспективу для інших країн ЄС, які захочуть приєднатися до зони євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: