Верховний лідер Ірану припустив, що країна відхилить "ядерну угоду"

Субота, 18 липня 2015, 16:52

Верховний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеі, який є одночасно світським та духовним керівником держави, в суботу виступив з промовою, в якій припустив, що країна відмовиться від "ядерної угоди", яку було схвалено тиждень тому у Відні.

Як повідомляє Reuters з посиланням на іранську агенцію ISNA, така заява пролунала під час його виступу з нагоди початку місяця Рамадан.

Хаменеі не виступив чітко проти даної угоди, але закликав "вивчити, чи всі інтереси Ірану дотримано", а також попередив, що не дозволить порушувати революційні принципи країни чи шкодити її оборонним можливостям.

Відзначається, що він кількаразово повторював фразу "чи буде цей документ схвалений, чи ні".

"Чи буде він схвалений, чи ні, ми не припинимо підтримувати наших друзів в регіоні та людей в Палестині, Ємені, Іраку, Сірії, Бахрейні і Лівані. Навіть після цієї угоди наша політика щодо пихатих США не зміниться", - заявив, зокрема, він.

За даними агенції, виступ іранського лідера відбувся в мечеті і переривався закликами "смерть Америці" та "смерть Ізраілю"

Як відомо, у вівторок 14 липня шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Згідно з угодою, іранські ядерні об'єкти будуть продовжувати свою діяльність, але буде встановлений чіткий механізм контролю за їх діяльністю. Крім того, вже збагачений уран буде збіднений, а реактори змінять так, щоби вони не могли виробляти плутоній.

У відповідь з Ірану мають зняти санкції. В цьому разі його нафта та газ будуть постачатися до країн ЄС, що суттєво змінить картину ринку та призведе до зниження цін на енергоносії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.