США можуть втратити підтримку курдів у боротьбі з Ісламською державою - експерт

Понеділок, 3 серпня 2015, 16:37

Президент США Барак Обама і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочали авантюрну гру, погодившись працювати разом у боротьбі проти бойовиків "Ісламської держави" (ІДІЛ) у Сирії.

Про це пише політичний експерт Стівен Херст у статті Washington Post.

"Їхні цілі, не дивлячись на схожість у певних пунктах, сильно відрізняються в інших, головним чином у питанні про те, як впоратися з курдськими бойовиками, які борються з бійцями "Ісламської держави" в Сирії. І це проблема", - пише Херст.

Ердоган хоче боротися проти бойовиків ІДІЛ у своїй країні, які вільно пересуваються через кордон з Сирією. Але його головним пріоритетом є той, який обумовлений внутрішньою політикою: згортання зростаючої курдської влади уздовж південного кордону Туреччини.

"Анкара побоюється, що курдські успіхи в Іраку і в Сирії сприятимуть відродженню курдського заколоту в Туреччині в боротьбі за незалежну державу", - зазначає Херст.

Ердоган використовував турецькі повітряні удари проти ісламістів в Сирії також, щоб атакувати повстанців Робітничої партії Курдистану (РПК) на півночі Іраку.

З часу укладання угоди між США і Туреччиною наприкінці минулого місяця, турецькі військові літаки атакували бази РПК в північному Іраку і його сили на південному сході Туреччини майже щоденно.

США отримали доступ до турецької авіабази "Інчерлик" поблизу північного кордону Сирії, а також брали участь в повітряних атаках на бойовиків.

Але те, що США може втратити, може бути значнішим: курди є найбільш ефективними союзниками Вашингтона в битві проти "Ісламської держави" в Сирії.

"Це не секрет, що Туреччина була менше зацікавлена в боротьбі з "Ісламською державою", ніж у придушенні курдів. Залучення Туреччини до боротьбі з ІДІЛ є позитивним моментом, але у цього є певна ціна. Туреччина заявила, що вона не вдарить по сирійським курдським бойовикам, які є одним з найефективніших партнерів США на місцях", - сказав Стівен Танкел, професор Американського університету.

Курди - етнічна група зі своєю мовою і звичаями. Майже 25 млн курдів живуть в основному в Туреччині, Іраку, Сирії, Ірану та Вірменії.

Курдам вдалося досягти безпрецедентного прогресу з початку громадянської війни у Сирії, відвойовуючи території, на якій вони заявили про власну цивільну адміністрацію.

З допомогою авіаударів США-НАТО, курди вигнали бойовиків з Кобані, сирійського села на кордоні з Туреччиною в січні. У червні курди також витіснили підрозділ ІДІЛ з Таль-Абьяду, біля кордону з Туреччиною, який був ключовим каналом для контрабанди нафти та іноземних бойовиків ІДІЛ.

На парламентських виборах у Туреччині прокурдська партія досягла значного успіху, що не може не хвилювати Ердогана, який, за словами курдських активістів, прагне завоювати голоси націоналістів і підірвати підтримку курдських політиків напередодні можливих нових виборів у найближчі місяці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: