ЄСПЛ постановив виплатити по 10 тис. євро нелегалам, яких вислали з Італії

Вівторок, 1 вересня 2015, 12:43

Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі "Khlaifia та інші проти Італії" на користь трьох мігрантів, яких вислали з острова Лампедуза до Тунісу.

Рішення оприлюднено на сайті ЄСПЛ.

Справа стосувалася утримання під вартою в центрі для мігрантів на Лампедузі і згодом на суднах в гавані Палермо, а також репатріації в Туніс, нелегальних мігрантів, яких перехопили у морі та привезли на італійське узбережжя в 2011 році під час подій, пов'язаних з "арабською весною".

Суд встановив, що заявників тримали під вартою незаконно. Вони не були повідомлені про причини їх затримання, для яких немає установлених законом підстав, та не змогли оскаржити його.

З приводу умов їх утримання під вартою в приймальному центрі, суд враховав виняткову гуманітарну кризу на острові Лампедуза в 2011 році на хвилі "арабської весни" (55 298 мігрантів висадилися приблизно в той самий час на острів).

Суд, втім, визнав, що "умови утримання принижували їхню людську гідність".

ЄСПЛ постановив, що Італія повинна виплатити кожному заявникові 10 тис. євро в якості моральної компенсації і компенсувати 9344,51 євро судових витрат.

Слід зазначити, це рішення не мало одностайної підтримки в ЄСПЛ. З семи суддів, які голосували  у цій справі один суддя висловив окрему думку, двоє висловили спільну частково особливу думка і ще один суддя висловив частково особливу думку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.