Україна не має бути розмінною монетою у переговорах по Сирії - глава МЗС Латвії

Понеділок, 28 вересня 2015, 13:58

Росія залишається загрозою для України, і доля країни не може бути "розмінною монетою", щоб заручитися допомогою Росії у вирішенні сирійської кризи.

Про це сказав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевич в інтерв’ю The Wall Street Journal.

Ринкевич привітав нещодавнє затишшя на Донбасі, однак попередив, що ослаблення напруженості в регіоні зовсім не є незворотнім.

"Я боюся, що якщо ми не звертатимемо уваги на Україну зараз, в якийсь момент ми можемо побачити, що ситуація знову істотно погіршилася. Я думаю, що загроза там досі є", - сказав Ринкевич.

Заява Ринкевича пролунала на тлі активізації дипломатичних зусиль з припинення кризи в Сирії. Президент Росії Володимир Путін і президент США Барак Обама, ймовірно, будуть обговорювати питання у Нью-Йорку в понеділок.

"Я знаю, що буде дискусія на найвищому рівні між президентом Путіним і президентом Обамою. Я вважаю дуже важливим, що ми намагаємося вирішити всі ці проблеми в рівній мірі. Але неприпустимо вирішувати одну проблему за рахунок іншої", - сказав він.

Ринкевич попередив, що Мінський процес далекий від завершення і сказав, що критично важливо зосередити увагу не тільки на зменшенні насильства в Східній Україні, але і на виконанні Росією однієї з ключових умов - повернення управління Києву українським кордоном.

Це задача, яка, за словами міністра, повинна бути завершена до кінця року, життєво важлива, щоб припинити постачання для проросійських бойовиків.

"Якщо ми говоримо про реалізацію Мінських угод, ми не можемо забувати про цей елемент. Це ясно. Якщо ми залишимо питання Східної України ... невирішеним, будьте готові до неприємностей надалі", - підкреслив латвійський міністр.

Раніше міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн  заявила, що для пошуку вирішення ситуації в Сирії необхідно об'єднати зусиллякраїн близькосхідного регіону, Росії, США та Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель запропонував зняти санкції з РФ через її роль в Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: