ЄС може виділити Туреччині 3 млрд євро через міграційну кризу

П'ятниця, 16 жовтня 2015, 08:43

Євросоюз може запропонувати Туреччині 3 млрд євро, спростити візовий режим і дати новий старт переговорам про членство в обмін на допомогу у боротьбі з потоком мігрантів, що прямують до Європи.

Про це повідомляє Reuters.

Так, лідери ЄС на саміті в Брюсселі заявили, що погодили з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом певний план дій щодо співпраці у поліпшенні умов життя 2 млн сирійських біженців у Туреччині і заохоченні їх не шукати кращого життя в ЄС.

Сторони також домовилися координувати прикордонний контроль, щоб уповільнити потік мігрантів.

І хоча йшлося лише про план і жодні деталі не наводилися, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що під час обговорень фігурувала цифра в 3 млрд євро, про які просила Анкара, і в ЄС вважають цю суму розумною.

В офіційних висновках саміту ЄС йдеться, що Анкара також запропонувала прискорення надання громадянам Туреччини безвізового режиму за умови виконання раніше погоджених вимог.

Водночас лідери ЄС побоюються надавати безвізовий режим Туреччині і будь-яка візова лібералізація стосуватиметься, як зазначає агенція, ділових мандрівників і студентів.

Лідери також домовилися "оживити" переговори в рамках процесу вступу Туреччини до ЄС, які тривають десятиліттями.

"Процес приєднання потребує оновлення  з огляду на досягнення прогресу в переговорах у їх рамках і відповідно до висновків Ради", - йдеться у висновках саміту.

Президент Європейської ради Дональд Туск, коментуючи досягнуті домовленості, заявив про "стриманий оптимізм" у питанні стримування міграційних потоків до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: