Росія збирається будувати військову базу на Курильських островах

Четвер, 22 жовтня 2015, 13:34

Міноборони Росії має намір розгорнути військові бази на острові Врангеля, мисі Шмідта, на східному узбережжі Чукотки і на Курильських островах.

Про це заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, повідомляє Інтерфакс.

За словами Шойгу, за своїм розміром вони будуть менші, ніж військова база на арктичному острові Котельний, що входить до Новосибірських островів.

Шойгу зазначив, що будівництво на острові Котельний фактично завершено. "Це така велика база, якої не було в радянський час, - це сучасна споруда, з усім необхідним для обладнання тих рубежів", - сказав він.

Міністр не уточнив, на якому саме з Курильських островів планується будівництво військової бази і чи входить він до спірної території Південних Курил.

Після закінчення Другої світової війни всі Курильські острови увійшли до складу СРСР, проте Японія оспорює належність островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан та групи островів Хабомаї. Мирний договір між Росією і Японією після Другої світової війни до сих пір не підписаний.

У кінці серпня між Японією і РФ виник дипломатичний скандал через візит Дмитра Медведєва на острів Ітуруп. Глава МЗС Японії Фуміо Кісіда заявив послу Росії офіційний протест.

Росія планує побудувати 13 аеродромів, 10 технічних позицій для радіолокаційних підрозділів та один авіаційний полігон в Арктиці.

Міноборони Росії вже приступило до створення семи аеродромів в регіоні. Москва розгорнула зенітно-ракетний комплекси С-400 і новітні "Панцир-С1" в Арктиці.

Москва каже, що він зміцнює свою присутність в Арктиці, щоб протистояти експансії НАТО вздовж її кордонів у Східній Європі.

Як повідомлялося, Росія веде будівництво бази протиповітряної оборони на острові Середній, який входить в архіпелаг Сєдова у складі Північної Землі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: