Румунія ризикує втратити допомогу МВФ – ЗМІ

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 13:56

У зв’язку з тим, що Румунія може втратити фінансову допомогу від МВФ, реформування економіки країни опинилось під загрозою, адже тепер країні загрожує бюджетний дефіцит.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Уряд соціал-демократа Віктора Понти був розкритикований за корупційні скандали напередодні виборів 2016 року і зараз хапається за голову, роздумуючи над тим, як зменшити витрати і провести реструктуризацію боргових зобов’язань промислових підприємств.

До цього всього, наразі відомо, що МВФ не підтримав планів румунського уряду щодо скорочення податків і підвищення зарплат деяким бюджетникам на чверть.

У МВФ наголошують, що Румунія має захищати свої економічні досягнення останніх років і не збільшувати бюджетні витрати.

Внаслідок цього, вперше з 2009-го року Румунія може втратити фінансову допомогу МВФ.

"Не може не радувати, що все більше румунських політиків усвідомлюють, що угода з МВФ вигідна для Румунії", - цитує агентство  Вільяма Джексона, старшого економіста Capital Economics.

"Угода допоможе зміцнити впевненість у Румунії в разі яких-небудь зовнішніх потрясінь і, мабуть, найголовніше, дасть можливість проводити структурні реформи. Проте, я не впевнений, що угода буде досягнута", - додав Джексон.

Відзначимо, що термін дії останньої угоди між МВФ та Румунією завершився у вересні цього року. Наразі офіційних коментарів з боку румунського прем’єра та МВФ щодо можливих термінів і умов продовження угоди не має.

Міністр фінансів Румунії повідомив журналістам 22 жовтня, що румунський уряд може підписати нову угоду в березні, але, скоріш за все підписання угоди відбудеться після парламентських виборів, які відбудуться у грудні 2016 року.

В той же час, у коментарі агентству, представник МВФ в Румунії, Анжела Філот зазначила, що нараз МВФ не розпочинав переговорів з румунською владою щодо нової програми фінансування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: