ЄС відшкодує витрати Портнова. Той планує позиватися до ГПУ та Порошенка

Понеділок, 26 жовтня 2015, 17:18

Суд Європейського суду в своєму рішенні у справі "Андрій Портнов проти Ради ЄС" зазначив, що Євросоюз зобов’язаний відшкодувати юридичні витрати українського посадовця. Також Портнов має право вимагати відшкодування майнових та моральних збитків.

Про це йдеться в судовому рішенні, текст якого опублікований на сайті Суду ЄС.

"Рада Європейського союзу має сама оплатити свої юридичні витрати (щодо суду з Портновим), а також витрати, понесені паном Портновим (у зв’язку з цим судовим процесом)", - постановив суд ЄС.

В рішенні суду також чітко зазначено, що відшкодування затрат на оскарження –  це не всі кошти, які Андрій Портнов може отримати від ЄС. Екс-посадовець має право вимагати відшкодування інших збитків, понесених через санкції, накладені за необгрунтованим поданням української Генпрокуратури.

"Скасування оскаржуваного рішення як таке не є відшкодуванням понесених збитків та іншої шкоди", - йдеться в обгрунтувальній частині рішення. Також ЄС згадав про можливість відшкодування моральних збитків  позивача.

Також Суд ЄС вирішив, що Портнов "був і є залученим до української політики". "Тому публічне оголошення того, що він є в (санкційному) переліку, як людина, причетна до кримінальних дії, пов’язаних з розтратою, може впливати на його репутацію як політика", - йдеться в рішенні суду.

Це дає Портнову право вимагати компенсації нанесеної йому нематеріальної шкоди.

Портнов на свої сторінці в Facebook оголосив, що готує позови до українських та європейських посадовців. "У другому циклі (юридичних дій) до захисту потрібно підготуватися українському президентові, послу ЄС в Україні та чиновникам ГПУ", - зазначив він.

Як повідомляла "Європейська правда", в понеділок Суд ЄС оголосив  рішення у справі "Портнов проти Ради ЄС".  Суд вирішив, що санкції на українського екс-посадовця були накладені безпідставно. Варто зазначити, що точно таке формулювання використовувалося для накладення санкцій на Януковича та інших колишніх посадовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: