ВР готується розблокувати арештоване майно і зірвати безвізовий режим - Мінюст

Четвер, 5 листопада 2015, 10:12

У Верховній раді здійснюють спроби змінити cуть двох важливих законопроектів, які парламент має ухвалити на виконання плану візової лібералізації - настільки, що вони можуть стати на захист майна корупціонерів від арештів та конфіскації.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Міністерства юстиції України.

Зокрема, це законопроекти, що вдосконалюють спеціальну конфіскацію (№2541а) та арешт майна (2540а), незаконно набутого корупціонерами та іншими злочинцями.

Як відзначає міністерство, норми, передбачені в даних проектах законів, розроблені на основі європейських стандартів, були нівельовані правками депутатів під час засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

"В результаті народним депутатам пропонуватимуть голосувати за проекти законів, які втратили первинну мету - гармонізувати українське законодавство з європейським, та полегшити повернення злочинних активів в Україну", - йдеться в заяві відомства.

"Законопроекти в редакції Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пом’якшують і так надзвичайно м’який режим конфіскації в Україні. Високопосадовці під санкціями ЄС, котрим в Україні оголошено про підозру і арештовано їх майно, зможуть скористається цим законами після ухвалення, щоб розблокувати те майно в Україні, що на сьогодні арештовано, адже кримінальний закон має зворотну силу, якщо пом’якшує покарання", - наголошується в повідомленні.

"Це поставить під удар візову лібералізацію між Україною та ЄС та заблокує можливість взагалі щось арештувати чи конфіскувати в цій державі", - переконані в міністерстві.

Нагадаємо, 5 листопада Верховна рада розгляне пакет законопроектів, направлених на створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Створення такого агентства - одна з вимог, прописаних в Угоді про асоціацію та необхідних для отримання Україною безвізового режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: