За нинішніх зарплат реформа прокуратури приречена на провал – дипломат ЄС

Вівторок, 1 грудня 2015, 12:50

За збереження нинішнього рівня зарплат реформа прокуратури приречена на провал.

Про це в інтерв'ю "Європейській правді" заявив екс-глава (з 1 грудня він вже не виконує ці обов’язки) консультативної місії ЄС (КМЄС) Кальман Міжеї.

Він наголосив, що реформа прокуратури є ключовою, для того щоб змінити логіку системи з пострадянської на європейську. Однак проблема реформ в Україні, на думку Міжеї, в тому, що вони не включають мотивацію.

"Реформи в Україні досі не включають мотивацію. Хочете бути новим прокурором? Будь ласка, але вам ніхто не пообіцяє, що у вас буде можливість прожити на зарплатню, що у вас буде впевненість у завтрашньому дні", - зазначив він.

В результаті до прокуратури йдуть ті, у кого є приховані наміри. Зокрема, за даними КМЄС, 75% прокурорів, яких зараз обирають на відкритому конкурсі, виявляються людьми з старої прокурорської системи.

"Будь-яка реформа зі збереженням жалюгідної зарплатні прокурора, судді, поліцейського, а так само – народних депутатів, держслужбовців – це дорога в нікуди.", - наголосив екс-глава КМЄС.

При цьому він згадав позитивний досвід Грузії, якій фонд Сороса на початку допоміг з фінансуванням зарплат, а вже фактично через рік Грузія змогла фінансувати зарплати з бюджету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: