Огляд ринку процесорів 2015 року: що вибирає покупець ®

Середа, 30 грудня 2015, 11:38

Процесор — один з найдорожчих та найважливіших елементів комп'ютера, він же — один з найважливіших. Особливо прискіпливо підходять до вибору процесора геймери і люди, робота яких вимагає високої потужності комп'ютера. У цьому огляді ми розглянемо основні параметри процесорів і назвемо моделі, якім українці віддавали перевагу в 2015 році.

Дані отримали в результаті статистичних досліджень фахівці прайс-агрегатора Magazilla. У каталозі сайту представлено кілька десятків популярних сучасних процесорів, приведені описи та відгуки власників. Доступна функція порівняння вартості моделей в інтернет-магазинах України.

Битва виробників: хто перемагає сьогодні

Як і у випадку з відеокартами, тут йде боротьба між двома виробниками: AMD і Intel. Хоча вироби AMD в середньому трохи дешевше, в 2015 році українці знову віддавали перевагу рішенням від Intel. 70 % покупців вибрали цю марку.

 

Технологічний процес

Багато користувачів не дивляться на цей параметр, хоча він впливає на продуктивність. Не вдаючись у деталі: чим менше цифра (вказується в нанометрах), тим нижче енергоспоживання і більше обчислювальна потужність.

Цього року третина покупців придбала процесори з позначенням "32 нм". Така ж кількість покупців вибрали процесори з техпроцесом 22 нм, 15 % припало на 45 нм.

Тактова частота

При різних тактових частотах процесорів пристрої різних марок можуть показувати однакову або зіставну продуктивність. Тобто це важливий, але не ключовий параметр. Однак переважна більшість користувачів вважає тактову частоту одним з найголовніших показників потужності процесора. Більше половини покупців придбали моделі з тактовою частотою 3-3,5 ГГц. Близько 20 % вибрали процесори з більш високою тактовою частотою, ще стільки ж — з параметром 2,5-3 ГГц.

Кількість ядер

А тут справді діє принцип "Чим більше — тим потужніше". Статистика дозволяє зробити висновок про те, для яких цілей купуються нові процесори.

У 2015 році більше 60 % куплених процесорів були 4-ядерними, тобто купувалися для ігрових комп'ютерів середньої потужності або роботи з ресурсоємними додатками. 16 % покупців вибрали процесори з двома ядрами — по всій ймовірності, для офісних комп'ютерів. Кожен десятий покупець купував потужний 6-ядерний процесор, і кожні 8 людей з 100 стали щасливими володарями 8-ядерних моделей.

Вбудована графіка та інші додаткові функції

В останні роки в тілі ЦПП почали розміщувати додаткові мікросхеми, включаючи графічні ядра. Такий вибір звільняє від витрат на відеокарту, але, звичайно, тільки у випадку, коли збирають бюджетний або офісний комп'ютер. Для ігрових моделей можливостей вбудованої графіки недостатньо. Тим не менш, майже половина покупців цікавилася цією опцією.


Покупці, що вибрали процесори від Intel, отримали пристрої з функцією Turbo Boost, в яких частота підвищується відповідно до завантаженості ядер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: