ЄСПЛ визнав незаконним прослуховування в РФ, заявнику заплатять 40000 євро

П'ятниця, 4 грудня 2015, 17:58

Європейський суд визнав законодавство РФ у сфері прослуховування мобільних телефонів таким, що порушує права людини.

Про це йдеться у повідомленні Європейського суду з прав людини щодо скарги російського журналіста Романа Захарова, яке є у розпорядженні "Європейської правди".

"Справа стосувалася системи прослуховування мобільних телефонів у Росії. Заявник скаржився на те, що російське законодавство зобов'язує мобільних операторів встановити технічне обладнання для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів на мережах електрозв'язку (так званий СОРМ-2)", – йдеться у повідомленні суду.

Розглянувши справу по суті, суд встановив, що "в російському законодавстві відсутні адекватні й ефективні гарантії проти зловживань при прослуховуванні телефонних та інших переговорів".

Таким чином, Велика палата одноголосно постановила, що у справі Захарова проти Росії щодо прослуховування мобільного телефону було "порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Європейської Конвенції з прав людини".

В ЄСПЛ також зазначають, що документи, представлені позивачем, "дають підстави підозрювати існування (в Росії) практики незаконних прослуховувань телефонних та інших переговорів".

Таким чином, в ЄСПЛ дійшли висновку, що російське законодавство не відповідає критеріям "якості закону" і не здатне обмежити застосування негласних методів спостереження тільки тими випадками, "коли це необхідно в демократичному суспільстві".

Суд також постановив, що Росія зобов'язана виплатити пану Захарову 40 тис. євро в якості компенсації за судові витрати.

Раніше повідомлялося, що Польща може подати на РФ до ЄСПЛ через розслідування аварії під Смоленськом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.