АП каже неправду про причини нератифікації Римського статуту – експерт

Вівторок, 12 січня 2016, 18:25

Експерт,  президент комітету  Ради Європи з протидії тортурам Микола Гнатовський назвав нонсенсом озвучені в Адміністрації президента причини відмови від  ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, розташованого в Гаазі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Так, представник президента в КС Олексій Філатов заявив, що Україна зацікавлена у визнанні юрисдикції Міжнародного кримінального суду, але пропонує зробити це після перехідного періоду – через війну на Донбасі, повідомляє Liga.net.

"Насправді Україна вже визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, яка охоплює всі події збройного конфлікту на нашій території, що почався з окупації Росією АРК і продовжився у Донецький та Луганській областях", написав Микола Гнатовський, нагадавши, що відповідну заяву було передано до МКС у серпні минулого року.

"Це визнання юрисдикції не має крайньої дати, відкликати його чи поставити під сумнів не вийде", - зазначив експерт.

Олексій Філатов також зазначив, що при визнанні юрисдикції МКС варто враховувати досвід інших країн, що потрапляли в аналогічні ситуації, наприклад Грузії та Хорватії.  

"Посилання на досвід Грузії недоречне (там МКС розбирався повільно, але вже перейшов до конкретики), а згадка Хорватії взагалі абсурдна. У Хорватії взагалі немає жодної історії стосунків з МКС. Мабуть, хтось переплутав МКС та Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії" - написав Микола Гнатовський.

Слід зазначити, що ратифікація Римського статуту є однією з вимог Угоди про Асоціацію з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: