Візовий посередник VFS Global оформлений на підставну особу – розслідування

Четвер, 28 січня 2016, 10:36

Приватне підприємство, яке в Україні виконує роль посередника у наданні візових послуг громадянам, оформлене на підставну особу.

Про це йдеться у розслідуванні газети "Експрес".

З інформації на сайті, де громадяни реєструються на подачу візи відомо, що в Україні візові послуги начебто надає компанія "VFS Global Services". "VFS Global Services" є відомою компанією, що надає візові послуги у 124  країнах світу, її засновник -  швейцарська "Kuoni Group", акції якої торгуються на фондовій біржі.

Однак, як з’ясували журналісти юридично VFS Global не діє  в Україні, натомість під цією торгівельною маркою візові послуги надає приватне підприємство "Візовий Сервіс Центр". При цьому кінцевим бенефіціаром українського ПП є зовсім не "VFS Global Services", а - через складну структуру власності - офшорна компанія на карибському острові Кюрасао.

Експрес також встановив, що номінальним кінцевим власником ПП "Візовий Сервіс Центр", а також підприємства на карибському острові Кюрасао в реєстрах зазначений латвійський громадянин російського походження Юрійc Байковс, який проживає у Ризі.

Журналісти видання зв'язалися з його батьком, що проживає в панельній багатоповерхівці в Ризі, а також з самим Байковсом, який є трудовим мігрантом та (як стверджує його батько) працює водієм в аеропорту в Лондоні. Обидва співрозмовники, за словами журналістів, говорили російською без акцента.

Юрійc Байковс не став спростовувати свій зв'язок з компанією, але відмовився відповідати на детальніші запитання без письмового звернення.

Нагадаємо, раніше польські експерти з’ясували, що компанія VFS Global, яка виграла тендер на організацію роботи пунктів прийому візових анкет в Білорусі, має зв’язки з колишніми функціонерами радянського КДБ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: