Військові радники РФ відіграють все більшу роль у підтримці Асада - ЗМІ

Понеділок, 15 лютого 2016, 15:51

Російські військові стратеги та радники відіграють дедалі більш важливу і тонку роль у підтримці президента Сирії Башара аль-Асада.

Про це пише Reuters із посиланням на власні джерела.

Кілька джерел - по обидві боки лінії фронту - повідомили, що за останні два місяці російські радники були залучені до складання планів щодо захисту Дамаску – ключового міста для Асада.

Співрозмовники агентства, в тому числі не з числа сирійських військових чиновників Асада, заявили, що Росія планує зміцнити Дамаск шляхом ослаблення сил повстанців на півдні країни між столицею Сирії та Йорданією. Мета полягає в тому, щоб зменшити шанси повстанців почати великий наступ.

Проурядові джерела кажуть, що роль Росії розширилася і включає сприяння локальним перемир'ям в утримуваних повстанцями районах навколо Дамаска, з метою створення безпечного буфера навколо столиці.

Сирійський міністр з національного примирення Алі Хайдар описав процес як суто сирійський, навіть якщо іноді була російська допомога.

"Правда полягає в тому, що оскільки росіяни присутні на сирійській землі, вони можуть грати роль посередника в деяких областях", - сказав він.

За даними несирійських джерел агентства, російські радники організували відразу дві угоди, за якими радикальні ісламістські бійці були евакуйовані з півдня в північні та центральні провінції.

Один із сирійських військових сказав, що росіяни працювали "в тіні", щоб сприяти угодам про припиненню вогню. У деяких випадках росіяни діяли як гаранти угод.

Друге джерело, яке було поінформоване про угоди, повідомило, що бійцям був надали безпечний прохід. Мета полягала в тому, щоб звільнити ці райони від радикальних ісламістів, розчищаючи шлях для уряду домовлятися з рештою повстанців.

"Росіяни хочуть, щоб усі бої були зосереджені на півночі, вони хочуть, щоб південь, Дамаск і берегова лінія були нейтральними", - сказало джерело.

Міністерство оборони РФ не відреагувало на письмові запитання для статті. Росія вже заявила, що не має наземних військ в Сирії, крім тих, що захищають свої бази.

Росія дійсно визнає наявність консультантів на місцях, але тільки в навчально-консультативному органі.

Втім, командири повстанців та військові чиновники стверджують, що російські фахівці зіграли важливу роль під час наступу сирійської армії в західній прибережній провінції Латакія, де проживає алавітське населення, до якого належить Асад.

Наступ допоміг прокласти шлях для сирійської армії в бік турецького кордону, відрізавши повстанців від постачання з Туреччини.

Два військових чиновника, жоден із яких не є сирійцем, але обидва воювали на боці сирійської армії, розповіли, що російські офіцери та військові спеціалісти допомогли в плануванні і керівництві наступу в Латакії.

За їхніми словами, росіяни командували артилерійським вогнем, а не тільки наносили авіаудари.

Повстанці, опитані агентством, в тому числі місцевий командир з групи "Ахрар аш-Шам", також заявили, що російські війська брали участь у бойових діях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: