Берлін та Париж вже не вимагають від Києва невідкладних змін до Конституції

Вівторок, 23 лютого 2016, 10:24

Європейські учасники нормандського формату відійшли від вимог до України щодо невідкладного внесення змін до Конституції про "особливий статус Донбасу", які досі лунали від них на кожній зустрічі.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди" за підсумками зустрічі зі ЗМІ глав МЗС Німеччини та Франції Франка-Вальтера Штайнмаєра та Жана-Марка Еро.

Під час прес-конференції, що тривала більше ніж півгодини, жоден з міністрів не згадав про потребу внесення змін до Конституції. Натомість ключовою вимогою до України тепер є законодавча підготовка до проведення виборів.

"Ситуація з безпекою не може бути виправданням тому, щоби ми припинили рухатися до схвалення закону про вибори", - наголосив Штайнмаєр.

Це, водночас, не означає, що пункт Мінська про конституційні зміни став неактуальним, але він вже не вважається першочерговим.

"Всі пункти Мінська є чинними. Але ми дуже уважно слідкуємо за їхньою послідовністю, і наступним є проведення виборів", - пояснив він, відповідаючи на запитання "Європейської правди" про те, чи лишається чинною вимога про зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу.

"Конституційні зміни – це частина мінських домовленостей, але їхня логіка полягає в тому, щоби показати мешканцям Донбасу, що саме вони визначають, що і як робити на Донбасі.

Але конституційні зміни не мають легітимізувати тих, хто зараз перебуває при владі на Донбасі", - пояснив, ситуацію, яка склалася, глава МЗС Павло Клімкін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.