"Венеціанка" дала негативну оцінку закону про Конституційний суд Польщі

П'ятниця, 11 березня 2016, 18:22

Венеціанська комісія визнала, що зміни до закону про Конституційни суд в Польщі загрожують демократії та принципам верховенства права.

Про це йдеться у висновках Венеціанської комісії щодо останніх законодавчих змін у Польщі відносно Конституційного суду.

"Призупиненння роботи Конституційного суду загрожує не тільки верховенству права у Польщі, а й ставить під загрозу демократію і дотримання прав людини" – йдеться у висновках комісії.

Також Венеціанська комісія вказує, що причиною кризи  є дії як попередньої так і нинішньої влади у Польщі, адже представники обох політичних таборів здійснювали антиконституційні дії.

Венеціанська комісія закликала польський парламент до вирішення кризи "з дотриманням принципів верховенства права і врахуванням рішень Конституційного суду".

Окрім того, "Венеціанка" визнала такими, що загрожують стабільності роботи суду, вимогу про ухвалення рішення двома третинами голосів суддів Конституційного суду.

У висновках комісії йдеться про те, що рішення Конституційного від 9 березня про визнання неконституційними змін до законодавства про трибунал є цілком законними.

Також комісія розкритикувала польський уряд за відмову від публікації останнього рішення Конституційного суду.

"Венеціанська комісія вважає, що такий безпрецедентний крок може далі поглибити конституційну кризу в Польщі", - йдеться у висновках комісії.

Раніше повідомлялося, що "Венеціанка" розкритикувала польський закон про Конституційний суд.

Як відомо, Єврокомісія розпочала безпрецедентне розслідування спірних реформ конституційного суду та посилення контролю за суспільними ЗМІ в Польщі у січні 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.