Глави МЗС Північної Європи: РФ має понести відповідальність за анексію Криму

П'ятниця, 18 березня 2016, 10:34

Росія повинна продовжувати нести відповідальність за нелегальну анексію Криму, а санкції проти неї мають тривати поки окупація півострова триватиме.

Про це йдеться в статті міністрів закордонних справ Швеції, Данії, Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії для Politico.

"Два роки минуло з тих пір, як Росія незаконно анексувала Крим і Севастополь. 18 березня 2014 року ознаменував початок наступу  Росії на територіальну цілісність України і представляє найбільш кричуще порушення Статуту ООН, міжнародного права, Гельсінського заключного акта та Паризької Хартії за останні десятиліття", - відзначають міністри.

"З тих пір ситуація з правами людини в Криму різко погіршилася. Кримчани змушені приймати російське громадянство. Повідомлень про тортури та жорстоке поводження з етнічними українцями та представниками татарської громади предостатньо", - наголошують вони.

"Найбільш вразливою і постраждалою групою в Криму, як і раніше, є кримські татари, чия історія таїть в собі страждання і гоніння. Переслідуваний з боку російської влади де-факто, кримськотатарський телеканал ATR був змушений переїхати в Київ. Простір для використання кримськотатарської мови скорочується", - йдеться в статті.

За їх словами, такі незаконні та агресивні дії РФ не можна забути.

"Крим не забутий. І Росія повинна нести відповідальність. Кримські татари та інші кримчани, що постраждали від репресивної політики РФ, повинні підтримуватися", - наголошують глави МЗС.

Як відзначають вони, політика невизнання ЄС анексії Криму є "найяскравішим і найбільш ефективним проявом підтримки".

Проте дипломати також закликають зберігати пильність та тримати під постійним контролем санкції щодо РФ, щоб "прибрати лазівки і переконатися, що вони ефективні".

"Санкції будуть залишатися в силі так довго, поки незаконна анексія триватиме", - підкреслили вони.

Нагадаємо, раніше високий представник ЄС з зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні заявила, що ЄС продовжить політику невизнання незаконної анексії Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: